IBM: s Watson enhet rack upp mindre än $ 100 i tre år – trots $ 1 miljard hopp

Nästan tre år efter IBM: s kognitiva datorsystem Watson slog två mänskliga tävlande att vinna Jeopardy !, är företaget arbetar fortfarande ut hur man gör en tillförlitlig avkastning på sin investering i frågesport show mästare.

IBM: s Watson affärsenhet, som inrättades i kölvattnet av dess 2011 Jeopardy vinna för att kommersialisera tekniken har hittills fört i mindre än $ 100 i intäkter, Wall Street Journal rapporterade på måndag – eller omkring 100 gånger prispengarna Watson lyckades vinna på Jeopardy !.

Enligt tidningen, som citerade en utskrift av en IBM telefonkonferens med bolagets VD Virginia Rometty, IBM har inte “listat ut hur man skapar en pålitlig intäkter” från produkten.

Sedan bildandet av Watson affärsenheten har IBM främst varit inriktade sjukvården och finansiella tjänster branscher. Under 2012 IBM tecknat upp amerikanska vårdgivare Wellpoint och, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center som pilotkunder, sätta systemet ska fungera inom cancervården, medan Citigroup sade också att det skulle undersöka om Watson kan användas på banken för kundservice .

IBM har sedan börjat erbjuda Watson som en allmän analysprodukt för företagens kundservice, marknadsföring och säljfunktioner.

Manoj Saxena, chef för IBM: s Watson enhet, sade i en intervju med webbplatsen förra året att medan vården hade varit utgångspunkten för kommersialisering Watson när enheten inrättades, var någon “informationsintensiva” industrin anses rimligt spel.

Diskussionerna sjukvårds redan pågår [före bildandet av Watson affärsenhet] – vi visste inte var i vården, men vi visste sjukvården var en bra domän. En av de första sakerna jag var tvungen att göra var att räkna ut vilka marknader tar vi Watson.

Vad blev uppenbart för mig när vi gjorde en del arbete var att informationsintensiva branscher som hälsovård, försäkring, bank, telekom där det finns en enorm mängd halvstrukturerade och ostrukturerade data – inte bara transaktioner som detaljisttransaktioner eller transaktioner i leveranskedjan, men informationen som läkarnas anteckningar, prospekt på en aktieköpeavtal eller försäkringar – där det finns en hel del mänskligt språk som kunskapsarbetare måste läsa och förstå, är ett utmärkt mål för Watson, eftersom tills Watson kunde maskinerna inte förstå mänskligt språk och ostrukturerad information.

IBM: s Watson segrar i Jeopardy: Vår nya dator overlord, IBM: s Watson sätts på prov i vården, IBM kranar Watson för handel tryck

Watson är utformad för att söka stora mängder strukturerade och ostrukturerade data för att producera användbara svar – till exempel när det gäller cancervården, studerar en patients symptom, diagnos och preferenser att föreslå behandling.

Systemet bygger på IBM: s massivt parallella mjukvaruarkitektur DeepQA, DeepQA fungerar vad frågan ber, då fungerar några möjliga svar baserat på den information den har till hands, att skapa en tråd för varje. Varje tråd använder hundratals algoritmer för att studera bevis, titta på faktorer, inklusive vad informationen säger vilken typ av information det är, dess tillförlitlighet och hur sannolikt är det att vara relevant, sedan skapa en individuell viktning baserad på vad Watson har tidigare lärt om hur sannolikt det är att vara rätt. Det genererade sedan rangordna svar, med bevis för var och en av sina optioner.

Enterprise Software;? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

Medan intäkterna från Watson hittills fortfarande blygsam, fortfarande har IBM stora förhoppningar för tekniken: Rometty räknar Watson att generera $ 10 miljarder i årliga intäkter inom 10 år, enligt WSJ.

IBM avböjt att kommentera denna berättelse.

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Måste läsa: IBM Watson: Hur Jeopardy-vinnande superdator föddes, och vad den vill göra härnäst

Mer om den här historien

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september