NBN lanserar HFC tjänster tidigare Telstra nätverk i WA

Företaget rulla ut Australiens National Broadband Network (NBN) har meddelat att lansera de första nättjänster över tidigare hybrid fiber-koaxial (HFC) nätverk Telstras i Ocean Reef, Western Australia, med 2.300 lokaler nu klar att användas.

Ocean Reef ansluter sig till 18.800 lokaler i Redcliffe, Queensland, att NBN förklarade redo för tjänstgöring på den tidigare Optus HFC-nät i slutet av förra månaden.

“En massiv mängd arbete har utförts med Telstra, våra leveranspartners, våra teknikleverantörer, och våra kunder för att kunna komma hit”, sade NBN chief kundofficer John Simon.

Det är värt att komma ihåg att vi faktiskt kommer att bli en av de första operatörerna i världen att leverera open access grossisttjänster över ett HFC-nät, så vi har brutit en hel del ny mark i dessa senaste åren, och nu när hårt arbete kommer löna sig för våra kunder och slutanvändare.

NBN i dess nuvarande multi-teknik mix (MTM) tillstånd planerar att ha nästan 900.000 lokaler redo för tjänstgöring på HFC nätverk av juni nästa år, och 200.000 av dessa aktiveras.

Medan NBN sade användare kommer att kunna beställa 100Mbps nedladdning och 40Mbps uppladdningstjänster från leverantörer serviceställen (regionstrategidokumenten), en studie av tekniken i februari såg användare nå genomsnittliga hastigheter på 84Mbps ner / 33Mbps upp.

HFC 4500-lokaler rättegång i Redcliffe genomfördes från november till februari, och såg regionstrategidokumenten Telstra, iiNet, och Exetel leverera HFC tjänster över Optus HFC nätverket som kör data över Cable Service Interface Specification (DOCSIS) 3.0-teknik.

NBN noterade att nod delning, att minska antalet lokaler som delar en fiberoptisk nod och därför ökar bandbredden för dem på noden, skulle kunna förbättra dessa hastigheter i framtiden som kunde genomförandet av DOCSIS 3.1-tekniken.

“Det har varit enorm debatt om de olika tekniker som vi använder för att bygga NBN, men med den senaste tidens mycket spännande utveckling kring ny teknik som DOCSIS 3.1 och gigabit hastigheter … folk har börjat förstå vad en fantastisk tillgång HFC nätverk kommer att vara för Australien, “Simon lades till fredag.

DOCSIS 3.1 ersätter den nuvarande DOCSIS 3.0-standarden, vilket möjliggör högre hastigheter genom att frigöra cirka 50 procent kapacitet på kabeln genom mer effektiv överföring av data över det tillgängliga spektrumet.

Förra veckan meddelade NBN att det kommer att lansera DOCSIS 3.1 tjänster på HFC-nät under andra hälften av 2017, med den information som framkommer som svar på en Ovum forskningsrapport till HFC.

“HFC snabbtåg kommer bara att bli snabbare nyare teknik som full duplex DOCSIS blir tillgängliga och frigöra otroliga hastigheter på arv kabelnät,” NBN CTO Dennis Steiger sade förra veckan.

På NBN planerar vi att lansera vår DOCSIS 3.1 tjänster under andra halvan av nästa år, och vi har ett skarpt öga på andra nya framväxande teknologier såsom full duplex DOCSIS på grund av den extraordinära potential som den erbjuder.

Ovum rapport – HFC: Leverera Gigabit bredband kabel bredband i Gigabit tid – på uppdrag av NBN “för att ge en översikt över HFC evolution, den omgivande marknaden och teknikförbättringar”, i ett försök att undersöka uppgraderingsvägar, hastigheter, och prevalensen av HFC runt om i världen.

Sammantaget Ovum fann att kabelbaserade HFC tjänster “jämför närvarande väl” till fiberbaserade tjänster, bland annat över de kategorier av nedströms hastighet uppströms hastighet, latens, paketförluster, och faktiska resultat jämfört annonseras prestanda.

Ovum pekade särskilt mot HFC uppgradering – DOCSIS 3.1 och full duplex DOCSIS – som ger nätverksteknik mer värde.

Storskalig utbyggnad av NBN HFC godkändes av den australiska konkurrens- och konsument kommissionen (ACCC) i juni 2015 med en reviderad AU $ elva miljardaffär tillåter NBN att ta ansvar för Telstras HFC och koppartillgångar och Optus “HFC nätverk.

Totalt kommer HFC ansluta mer än 3 miljoner australiska lokaler, med de flesta av dessa kommer från den gamla Telstra HFC nätverk. Nätverket kommer också att utvidgas och uppfylld, efter en läckt NBN utkast i november visade att Optus “HFC nätverk är” inte helt ändamålsenliga “, med 470.000 lokaler i fotavtryck som måste överbyggd av antingen Telstra HFC eller fibertjänster.

NBN förvärv av Telstra och Optus “HFC nätverk var ett resultat av NBN väg bort från Labor fullständiga fiber-to-the-lokaler (FTTP) utrullningen efter koalitionens val i slutet av 2013 till MTM, där det föreslås att täcka 20 procent av befolkningen med FTTP, 38 procent med fiber till noden, fiber till källaren, och fiber till distributionspunkten, 34 procent med HFC, 5 procent med fast trådlös, och 3 procent med satellittjänster.

I april NBN delas Telstra en AU $ 1,6 miljarder kontrakt för att ge design och förvaltningstjänster av HFC-nät fram till 2020. Det har också tecknat en avsiktsförklaring med Telstra i december som såg Telstra plocka upp design, konstruktion, koppleri och konstruktion inom HFC-nät, samt åtagande att uppgradera HFC-nät till DOCSIS 3.1.

Tidigare denna månad, NBN meddelade också att underteckna flera teknik integrerad ramavtal (Mimas) med Lend Lease, bred, Fulton Hogan, Downer, ISGM och BSA att genomföra HFC konstruktion från augusti.

Affären är underförstått att vara värd runt AU $ 300.000.000 för det första året.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata