Optus kunder får Wi-Fi-samtal och SMS på iOS, Android-appen

Australiska telebolaget Optus har lanserat en app som gör det möjligt för sina kunder att ringa och ta emot samtal och texter till fasta och mobilnummer globalt via ett Wi-Fi-anslutning.

Den “WiFi Talk” app, meddelade på tisdagen, är ett alternativ till sådana VoIP program som Viber, Skype, Google Hangouts, och Facetime, med fördelen med att använda en kunds befintliga telefonnummer.

“WiFi Talk är en innovativ lösning för att hjälpa kunderna hålla kontakten lätt om mobiltäckning är begränsad inomhus, vare sig hemma, på kontoret, eller även på platser som köpcentra,” säger Amanda Hutton, VP av kundupplevelsen och leverans för Optus .

Till skillnad från traditionell Wi-Fi-samtal program använder den befintliga Optus mobilnummer när folk ringer eller text du, och de behöver inte appen eller göra något annorlunda.

Optus annonserar appen som ett sätt för kunderna att kringgå en brist på mobiltäckning, särskilt inomhus, samtidigt använder sin nuvarande telefonnummer. Samtal och texter som gjorts via Wi-Fi fortfarande räknas förbetald kredit och post-paid planer, dock.

De får inte debiteras någon extra, samtal och texter är bara en del av deras normala planer “, säger Hutton.

Optus meddelade först sin avsikt att erbjuda Wi-Fi samtal och texter i början av maj i år, vilket bekräftar att en app var inkommande.

Nyheten kommer på baksidan av Optus förra veckan tillkännagav planer på att lägga ner sitt 2G-nät från april 2017 för att flytta sina kunder till 3G och 4G-nät.

“Ökad smartphone användning och framsteg inom 4G-tekniken driver kundernas preferenser för mer mobildata och högre hastigheter, och det har varit en stadig nedgång i 2G trafik och kunder under de senaste åren”, säger Dennis Wong, agerar vd för Optus nätverk .

Övergången från traditionella kallelse att användningen av data över 4G och Wi-Fi markerar en trend i den ökande populariteten för kommunikations program inklusive Facebook Messenger och WhatsApp, sporra Optus “tillträde till marknaden via Wi-Fi-samtal app.

“Jag tror att du har sett oss börjar röra sig bort från att vara mycket rörlig fokuserad till en som handlar om att integrera kommunikation och underhållning för kunder, oavsett var de befinner sig,” Optus VD Allen Lew sade i april.

Vodafone är enligt uppgift i förhandlingar med Apple över att erbjuda Wi-Fi-samtal till sina kunder, men vilande telco Telstra har inte tillkännagivit några liknande planer.

Optus har ännu inte rapportera sina resultat för första halvåret 2015, men i maj rapporterade det lägga 42.000 nya kunder netto under de första tre månaderna av året.

WiFi Talk-appen är gratis både Google Play och Apples App Store, med enheter med Android version 4.0 eller senare, eller iOS 6 eller senare är kompatibla.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga, NBN, NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow