Ett år senare, Lenovo letar efter andra akten

Lenovo ärvt den tredje största PC-verksamhet i världen i maj, när det slutfört affären först tillkännagavs i december 2004. Det har tillbringat sitt första år shoring upp sin verksamhet och forma ett nytt företag. Som Lenovo går in på sitt andra år som en pånyttfödd PC-försäljaren, är det planerar att flytta utanför sina kärnmarknader i US och Kina. Men som det företag i länder runt om i världen, måste företaget fortsätta att parera utmaningarna för sin bas från toppspelare som Dell och Hewlett-Packard.

“Min känsla är att de har skapat en stark plattform för att växa. Men de måste visa lite fantasi och ta det till nästa steg”, säger Roger Kay, analytiker på Endpoint Technologies Associates.

Även IBM: s intressen har alltid inkluderat högre marginaler företag som servrar, programvara och tjänster, IBM spelat en historisk roll i utvecklingen av PC-industrin – och för en tid IBM och PC var synonymt med många konsumenter. Lojala ThinkPad användare gav den en stark närvaro i några av världens största företag. Men bekymrad lönsamhet och hantera sina övriga divisioner beslutade IBM det var redo att släppa av PC-gruppen.

IBM: s intäkter har fallit en smula i år eftersom försäljningen, men vinsten hoppade 27 procent i sin senaste kvartalet. IBM inte ringa tillbaka söker kommentar på Lenovos årsdagen.

Sam Bhavnani, en analytiker med Current Analysis, anser att kontinuitet mellan före Lenovo IBM-gruppen och efter förvärvet företag har bidragit till att dämpa oron att IBM: s kunder skulle försummar att göra med ett kinesiskt företag. “Eventuella företag vacklande på att köpa ThinkPad, så snart de pratar med en av talesmän eller chefer, dessa farhågor försvinna”, säger Bhavnani.

Naturligtvis inte alla gjort övergången. Det fanns några växtvärk inblandade, såsom uppsägningar som ledde till avgång 1000 anställda i mars.

Räkna med att se mer åtstramningar från Lenovo under det kommande året, säger Paul Pan, chef för strategi företaget. Lenovo vill fokusera på att bli mer lönsamma under det kommande året och dra nytta av dess kinesiska bas i tillverkning och varuförsörjning, sade han.

IBM: s PC-verksamhet var inte lönsam medan en del av Big Blue, men Lenovo har vänt en vinst från den gruppen under de senaste tre kvartalen, sade när tillkännage sina tredje kvartalet i januari. Hela företaget redovisade en $ 49.000.000 vinst på försäljningen av $ fyra miljarder i amerikanska dollar. Fortfarande i låga marginaler PC-verksamhet, varje företag är alltid letar efter sätt att förbättra lönsamheten.

Dell och HP, samtidigt som haft problem med sin egen under de senaste kvartalen, tycks ha återfått fotfästet, säger Kay. Lenovos bästa chans att expandera på mogna marknader som USA är att ta marknadsandelar från mindre aktörer som Toshiba, Acer och Fujitsu, sade han. Under det första kvartalet, Dell och HP ledde den globala marknaden med 18,1 procent och 16,4 procent av marknaden, respektive, enligt IDC.

Lenovo förlorade lite mark under kvartalet, inspelning 6,4 procent marknadsandel, ned från 6,5 procent att kombinationen av IBM och Lenovo leveranser skulle ha stod för förra året, innan affären var slutlig. Acer är fjärde plats i världen med 5,5 procent av marknaden, medan kombinationen av Fujitsu och Fujitsu-Siemens är femte med 4,4 procent.

Lenovo planerar även att expandera till nya marknader, som Indien, medan den expanderar sin amerikanska närvaro med små företag och större företag, enligt Pan. Amerikanska konsumenterna inte på kort sikt färdplan, men Lenovo är mycket en konsument PC företag i sitt hemland och kommer att rikta konsumenter i andra länder, sade Pan.

Som en del sin plan att kliva upp på världsscenen, Lenovo körde en omfattande annonskampanj under vinter-OS, införa sig till många TV-tittare runt om i världen. Företaget ser fram emot att använda sommar-OS i Peking 2008 som ett skyltfönster för sina produkter.

IBM först försökte bli av med PC gruppen så tidigt som 2001, enligt Pan.

Hårdvara, Lenovo biffar upp PC erbjudande med 2-i-1 tablett Yoga bok, Yoga 910 konvertibla laptop, hårdvara, Lenovo bloats upp Android med Microsoft Office och Skype, datorer,? Lenovo förblir positivt trots sex procent 1Q17 intäktsminskningen, rörlighet, Moto Z Force Droid Edition recension: splitter display, batteri för att hålla, och funktionell modulär design

Men genom 2004, var Lenovo efter nya platser att växa. “Under den tiden, förvaltnings- och företagsledare blev en mycket mer mogen och kan hantera mycket komplicerade situationer och förstått PC-verksamhet mycket bättre”, sade Pan. IBM var fortfarande ute efter att avlasta sin låga marginaler PC-verksamhet, och de företag som kopplas på vad som blev en $ 1,75 miljardaffär.

IBM PC koncernledningen Stephen Ward kom över för att köra det nya sammanslagna bolaget efter slutförandet av affären, men före Dell verkställande Bill Amelio utsågs till det bästa jobbet i december, något abrupt synpunkter från vissa analytiker. Amelio var bättre rustade att leda bolagets internationella tillväxt, Lenovo sade när den meddelade affären.

Lenovos största drag sedan förvärvet har varit införandet av Lenovo 3000-serien datorer, sin första produkt avsedd för en global publik, liksom den första produkten gemensamt designad av IBM och Lenovo ingenjörer. Dessa system låna några saker från utformningen arvet från ThinkPad, såsom dess tangentbord, men använder mindre kraftfulla konfigurationer för att fokusera på små och medelstora företag, säger Locker.

Att tillgodose dessa kundsegment, har Lenovo också agerade snabbt för att utöka distributionskanalerna i USA, underteckna behandlar Office Depot och Best Buy.

Men det primära målet för många Lenovo skådare har varit huruvida ökänt konservativa företag IT-chefer skulle acceptera en förändring i deras ThinkPad leverantörer. Företaget har också haft att göra med den amerikanska regeringens oro över att Lenovo kan passera immateriella hemligheter till den kinesiska regeringen, som äger 27 procent av aktierna i bolaget.

Pan erkänner att Lenovo inför mer granskning som ett kinesiskt företag som kommer in amerikanska företagskonton än en annan amerikanska företag kan ha.

“Det är mycket naturligt, eftersom ett land går igenom olika stadier. Korea och Japan … också stött på liknande erfarenheter när deras företag försökt att expandera i USA De kinesiska företag, särskilt föregångarna som Lenovo, måste uppleva liknande situationer och bevisa att de kan tillföra värde till våra kunder “, säger Pan.

Lenovo har förlorat några kunder på grund av detta tänkesätt, och dess konkurrenter gjorde sin del för att försöka sprida FUD (rädsla, osäkerhet, tvivel) om sin nya utländska rival. Men för det mesta, Lenovo verkar ha hållit på sina högprofilerade kunder, säger Kay.

Det är antagligen eftersom många av de personliga relationer som utvecklats under IBM dagarna försvinner i ny regi. Nästan alla de personer som arbetat på ThinkPad IBM har flyttat till Lenovo efter förvärvet, sade Locker. “Det är därför det inte kommer att förändras.”

Om du vill använda en baseball analogi, medan företaget inte har drabbat några större hemkörningar under sitt första år som världens tredje största PC-företag, har det vevas ut en stadig ström av singlar. Det har inte dramatiskt ökat sina marknadsandelar, men det har inte förlorat mycket mark, heller. “Allt de har sagt att de skulle göra, de har verk”, säger Bhavnani.

Lenovo har också visat hårdvara företag i Europa och Asien att de kan expandera i USA genom ett förvärv, sade Bhavnani. Kämpar PC-försäljaren Gateway har kommit upp som en potentiell uppköpskandidat för företag som Fujitsu eller någon av de taiwanesiska kontraktstillverkare som vet hur man designar och bygger datorer, men inte har varumärke i det här landet.

“Lenovo har satt en modell för hur detta skulle kunna fungera. Fujitsu chefer i Japan måste titta på detta och säger:” Det här kan hända, det är genomförbart “, sade Bhavnani.

Lenovo biffar upp PC erbjudande med 2-i-1 tablett Yoga bok, Yoga 910 konvertibla laptop

Lenovo bloats upp Android med Microsoft Office och Skype

? Lenovo förblir positivt trots sex procent 1Q17 intäktsminskningen

Moto Z Force Droid Edition recension: splitter display, batteri för att hålla, och funktionell modulär design