Hur Kindle Fire och Nexus 7 skadat tabletten marknaden

Saker och ting är inte bra över på Amazon.

Företaget drog i en, för det andra kvartalets resultat på endast $ 7.000.000, om intäkter på $ 12,83 miljarder och bolaget räknar med att tredje kvartalet kommer att vara värre. Det framkom också att försäljningen av den 7-tums Android-Kindle Fire tablett har dämpats betydligt efter den inledande frenesi när tabletten först kom ut på marknaden.

Amazons Kindle Fire tablett kom från ingenstans för att fånga mer än 50 procent av Android tabletten marknaden. En stor del av framgången av tabletten lades ned till priset – en mycket konkurrenskraftig $ 199. Trots den senaste tidens nedgång i försäljningen fortsatte Kindle Fire vara, Amazons mest sålda objekt, under det andra kvartalet, men nu att Google har släppt konkurrens i form av Nexus 7, kan detta mycket väl ändras om Amazon kan få en ny Kindle Fire -, spekulativt kallad Kindle Fire 2, – ut genom dörren snabbt.

webbplatsens Jason Perlow och anser att problemet med Kindle Fire är att hårdvaran är bara inte sexig nog med tanke på Nexus 7. Han tror att Amazon bör ta med till bordet en Kindle Fire 2 med en mer kraftfull processor, en bättre skärm, en kamera, Bluetooth och GPS-funktioner.

Medan jag håller med om att det är dags för Kindle Fire att få en uppgradering – den aktuella enheten släpptes november 2011 och har nu skuggan av Nexus 7 när det gäller hårdvara – stöta hårdvaran är osannolikt att vara tillräckligt för att återuppväcka ränta (pun intended) i billiga Android tablett.

Vad händer med den 7-tums tabletten marknaden är vad som hände med PC-marknaden flera gånger. Stora namn stationära PC OEM, inse att konsumenterna inte bryr sig om megahertz och megabyte – ja, så länge sedan – vände sig till ett priskrig för att hålla försäljningen flytande. Samma sak hände med bärbara datorer – även nu CPU hastigheter mättes i gigahertz och RAM i gigabyte – och sedan med netbooks.

Pris blir differentierande faktor, och detta förvandlar konkurrensen i en kapplöpning mot botten. Vem kan göra det billigaste enheten vinner.

Priserna börjar på en premienivå, men dessa var snabbt upprepade gånger och entusiastiskt skurits tills marginalerna blev rakkniv tunn och det fanns lite utrymme kvar för OEM att göra något annat än hopp – och kanske be – att folk skulle köpa hårdvara.

Slashing produktpriser minskar vinstmarginalerna, vilket i sin tur innebär mindre pengar att förnya sig.

Sanningen är att medan människor som Perlow och jag älskar ny och bättre hårdvara, kan massmarknaden inte förklara skillnaden mellan en dual-core och quad-core processor, eller en 1024×600 skärm från en löpning på 1280×800.

Massmarknaden bryr sig bara om två saker: pris, och se deras köpbeslut bekräftade av andra.

Priset är ett mått som de flesta människor känner till och förstår att det finns ingenstans så eterisk eller komplicerat som CPU-kraft eller skärmupplösning. Givet en $ 199 tablett bredvid en annan för $ 299, $ 100 skillnaden i prislappen kommer att fånga ögat före allt annat.

Men om priset är en sådan viktig statistik, varför är iPad – med sin premie prislapp – så populär?

Enkel, var det den första tabletten att gå massmarknad, och efter ackumulerade försäljningen av, cirka 85 miljoner, kan Apples tablett finns i händerna på miljontals människor. Detta ger tabletten trovärdighet i ögonen på potentiella köpare och säljer det bättre än någon annonskampanj kunde hoppas att uppnå.

Folk älskar att se sina köpbeslut bekräftats av andra, och om de ser massor av andra som använder samma enhet som de har valt, de få bekräftelse i spader.

Tabletter, Amazon medför Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8, Amazon, Amazon dyker djupare in livsmedelsindustrin med gratis restaurang leveranser, Smartphones, Motorola meddelar $ 149 Moto G4 Spela i USA, nu tar förbeställningar, e-handel, Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Om Amazon är på väg mot ett tredje kvartal kris, då det inte ger företaget en massa slingra rum när det gäller att spendera mer på hårdvara samtidigt som priset fastställts. Och det är det oundvikliga problemet med aggressiva prissänkningar. Det hände till skrivbordet PC-industrin, bärbara datorer datorer och sedan netbooks. Marginalerna föll sedan till en punkt där innovation stagnerat vilket i sin tur, ledde till de problem som PC-industrin befinner sig för närvarande i.

Så problemet med Kindle Fire – och Nexus 7 – är samma problem som är plågat PC-industrin. Djupa och extrema prissänkningar ger skaparna ingen slingra utrymme att förnya sig. Det finns ingen tvekan om att en $ 199 var ett attraktivt pris för en tablett, men det är kanske att det var ohållbart låg, och att genom att köra ner priserna till denna nivå så snabbt, både Amazon och Google har oåterkalleligen skada tabletten marknaden genom att skapa orealistiska pris förväntningar. Det är ganska troligt att dessa ogenomförbara priskrav kan skada Microsoft och dess tablett ambitioner.

Det finns ingen brist på experter som tror att, Apple självt att bege sig in i 7-tums tabletten marknaden med sin egen lågprisflyg från erbjudande. Med tanke på att hjulen kan ha fallit av Amazons ångvält, kan detta råd har varit något förhastat. Med tanke på Apples försäljning och vinst, jag tror att företaget inte behöver följa sådana som Amazon och Google i en sådan mördande, konkurrensutsatt marknad.

Amazon ger Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8

Amazon dyker djupare in livsmedelsindustrin med gratis restaurang leveranser

Motorola meddelar $ 149 Moto G4 Spela i USA, nu tar förbeställningar

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid