Moblin på Classmate

Mycket till min yngsta sons förtret, jag utplånade Windows operativsystem på min klasskamrat och installerade Moblin i morse. Moblin, för den som inte är bekant med projektet inleddes med Intels samhällsdrivna arbetet med att skapa en Linux-baserat operativsystem för netbooks, MID och andra lätta enheter. Det har nu övertagits av Linux Foundation, men de precis släppt betaversionen av Moblin 2.0.

Baserat på Fedora har Moblin tagit emot en hel del mycket positiva recensioner och verkligen har några mycket imponerande funktioner. Viktigast är det snabbt och lyhörd på minimal hårdvara och faktiskt har ett användargränssnitt som lämpar sig för de uppgifter bäst lämpade för netbooks. Jag kommer inte att gå in på detaljer som det i stor utsträckning ses över någon annanstans, det räcker att säga, gränssnittet är väldigt cool om du inte letar efter något som ser ut som Windows.

Efter en kort spelar med Moblin på en Acer netbook, var jag nyfiken på att se hur det skulle fungera på min klasskamrat. Eftersom Intel skickar mig deras Ubuntu bild snart, visste jag att även om jag spolas systemet helt, kan jag få det igång igen inom några dagar, så jag gick framåt och installerat den.

Installations var mycket snabb och i cirka 25 minuter (inklusive skapa den startbara USB-minnet), var Moblin körs på Classmate. Tyvärr gick det inte igen den befintliga Windows-partition som en som kan ändras, så ingen dubbel uppstart skulle hända, men jag var inte alltför oroad. Några saker fungerade inte ur lådan, så jag har lite mer experimenterande och tweaking att göra den här helgen: pekskärmen och trådlöst i synnerhet inte fungera. Jag har redan fått några kommentarer från Moblin samhället och klasskamrat teamet på Intel, så jag är inte alltför orolig för att få dessa att köra.

Vad som verkligen intresserade mig, bortsett från dessa detaljer, var själva gränssnittet. Den Moblin UI, med dess stapelbara utrymmen för olika funktionella grupper och automatiskt dölja verktygsfält, enligt min mening, gör mycket bättre användning av den minimala skärmyta än Windows gör. Det är lätt att föreställa barnvänliga applikationer (inklusive Classmate programvarustacken) i denna miljö. Det är också lätt att bli imponerad av dess hastighet och lyhördhet, att göra det mesta av de begränsade resurser netbooks.

Om jag får pekskärmen som arbetar i helgen, ska jag rapportera tillbaka. För nu är jag bara glad över möjligheten att Moblin på klasskamrater och andra netbooks, som vi ser att utvinna det mesta av billiga bärbara datorer för våra studenter.

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien