M’sian bredbands krig värma upp

Konsumentbredbandstjänster i Malaysia har funnits i nästan 10 år nu, men det var inte förrän 2005/2006 att insatserna av bredbandstjänster i Malaysia ökade.

Fram till dess var det enda bredbandstjänst som konsumenterna kan räkna med från statliga sittande, Telekom Malaysia (TM). Men i 2005, trådlösa spelare Celcom och Maxis Communications höjt insatsen genom att kasta i optioner, med införandet av den så kallade tredje generationens (3G) trådlösa tjänster.

3G-tjänster marknadsförs snabbare tillgång hastigheter än rådande trådlös teknik vid den tiden, nämligen EDGE (Enhanced Data priser för GSM Evolution) och GPRS. Men medan det gjorde trovärdiga inbrytningar bredbands scenen, gjorde 3G-tekniken inte göra mycket av en buckla på TM järngrepp på bredband.

Det fanns en mängd frågor som slutade 3G i dess spår inklusive något instabil tjänsternas kvalitet, bristande täckning och kanske den största av dem alla – alldeles för dyra telefoner för den genomsnittliga Joe att ha råd.

Det var inte förrän införandet av snabbare tillgång teknik som kallas High-Speed ​​Downlink Packet Access, eller ett finare sätt att säga att tjänsten kan bryta mot 1 megabit per sekund (Mbps) området, att 3G tog fart i stor skala. Tillsammans med bättre, billigare utbud av telefoner tillgängliga, gjorde först då trådlösa spelare gör ett genombrott i att ta på TM: s streamyx marknadsandel.

På senare tid har alternativa trådlösa tjänster ges tillstånd att driva Worldwide Interoperability för Microwave Access eller bättre känd som WiMax. Några av dessa operatörer har ännu inte lansera kommersiellt i stor skala, och i själva verket har böter av tillsynsmyndigheten för att inte starta i enlighet med den angivna tidsfristen – med undantag av en operatör, Packet One Networks (P1).

Intressant nog har P1 kommit i förgrunden genom att gå ombord på en reklam blitz utformats speciellt för att gå efter den sittande spelare. Dess “Sudah Potong” (Cut to WiMax) kampanj visar kunder som vittnar hur befriade de känner efter kapning av trådarna som de hävdade insnärjda dem, medan de använde fasta bredbandstjänster – men lite corny – har varit tal om stad.

P1 har också gått på ett angrepp i fråga om prissättning och, som alla är inriktade på att försöka framställa churn från andra bredbands spelare men ingen mer än TM.

Samtidigt, den etablerade, inte nöjd att bara stå vid sidan och ta alla flak från P1, lanserade en räknare kampanj i en annons som visar en man som liknar P1 chefs som så förbittrad med sin trådlösa tjänster som han vänder sig till ett fönster och hotar att kasta ut sin trådlösa modem och en bärbar dator.

Kommer på baksidan av dessa kampanjer är Digi Telecommunications, som förra veckan lanserade sitt 3G trådlösa tjänster med löfte om att ge bättre värde och Internet-upplevelse för kunder som registrerar sig med dem. Det kastade också kraftigt rabatterade erbjudanden på 3G-modem, smartphones, netbooks och liknande.

Den ökade konkurrensen på bredbands scenen i Malaysia – nu med åtminstone fyra stora operatörer som tillhandahåller någon form av bredbandstjänster, och åtminstone två mer att komma – är säkert välkomnas, och är verkligen ett gott tecken för konsumenter som helhet.

Med ökad konkurrens, konsumenter får dra nytta av lägre priser, bättre kvalitet och val – som alltid är en bra sak. När allt kommer omkring, har det varit väl dokumenterat att bredband och förstärkning av ett lands anslutning till Internet kan leda till påtagliga fördelar för landets BNP.

Men trots den senaste utvecklingen, är det med bävan som jag noterar detta.

Tech Industry, Nordkorea avslöjar Netflix klon för medborgare, säkerhet, Huawei att utnyttja säker, smart city intresse med Singapore lab, Start-Ups, Telstra Ventures tecknar Telkom Indonesia för start investeringar i Asien, Cloud, APAC digital omvandling kommer inte att lyckas utan hybrid moln

Alla theatrics, reklam och marknadsföring åt sidan, vilken tjänsteleverantörer – oavsett vilket läger de är i – behöver göra är att koncentrera sig på bara en fråga för att säkerställa bredbandstjänst blir en livsstil för både konsumenter och företag.

Denna fråga är att se till att tjänsteleverantörer gå tillbaka till existensberättigande som de existerar – att betjäna sina kunder. Vad detta innebär i praktiken är att se till att allt de gör, måste de ha kunderna i centrum av deras sinnen.

Från utformningen av nätet, genomförande av utbyggnadsplaner, kund tillhandahållande och aktivering, kundservice frågor och klagomål, fakturering tvister, och även till tjänstens upphörande – ska allt vara om kunderna och deras erfarenhet.

Detta innebär att de måste ge förstklassig service till sina kunder. Inga fler måste kunden upplever olämplig callcenter officerare som bara upprepat en checklista när hjälpa kunder felsöka sina problem, inga fler annonser som hävdar höga hastigheter, hög kvalitet men i verkligheten är inte sant, inga fler löften om tidsfrister som kommer att uppfyllas, men misslyckas med att kunna uppnås.

I sin iver att konkurrera med varandra, har tjänsteleverantörer lägger så mycket i att överträffa varandra att ibland, det viktigaste – kunden – blir åsidosatta i processen.

Visserligen har de allmänna standarderna för betjänar kunder förbättrats under åren, men i dag, alla tjänsteleverantörer fortfarande lider av brist på kundfokus i en eller annan form.

På grund av den ökade konkurrensen på marknaden, måste tjänsteleverantörer inser att kundlojalitet är inte längre en fråga om att låsa in dem till deras tjänst och bara ge dem Hobson val, utan det handlar om att tjäna deras lojalitet genom att fokusera på vad kunderna verkligen vill ha.

Kanske den tjänsteleverantör som kan vara den första att verkligen förstå detta kommer att få den första-mover advantage och detta kan avgöra vilka spelare vinner bredbandskriget i slutet av dagen.

Nordkorea avslöjar Netflix klon för medborgare

Huawei att utnyttja säker, smart city intresse med Singapore lab

Telstra Ventures tecknar Telkom Indonesia för start investeringar i Asien

APAC digital omvandling kommer inte att lyckas utan hybridmoln