NBN mål lättare att slå än väntat: Switkowski

NBN Co kommer sannolikt att passera sitt mål för 357,000 befintliga lokaler passerade fiber per den 30 juni 2014 har styrelseordförande Dr Ziggy Switkowski erkände.

Målet reviderades ned från 450.000 till 357 tusen lokaler som ska passeras av fibernätet i NBN Co: s strategiska översyn släpptes i december, och bolaget klandrade julen avstängning period anledningen NBN Co trodde att det inte skulle kunna uppnå sitt tidigare mål.

En analys av webbplatsen i januari, visade att NBN Co var lätt på målet att slå mål, med tanke på företagets årstakt har, i genomsnitt, 4.500 lokaler passerade per vecka. NBN Co: s Chief Operations Officer Greg Adcock, sade på fredagen, att bolagets årstakt skulle vara omkring 6000 lokaler per vecka i slutet av juni i år, vilket innebär att bolaget skulle mer än lätt att överträffa sitt mål vid denna tidpunkt.

Som svar på en fråga från tidigare kommunikationsminister Stephen Conroy i en senat Uppskattningar hörsel idag, Switkowski sa att det är fullt möjligt att NBN Co kan överstiga 400.000 lokaler passerade i slutet av juni i år.

“Din algebra är säkert rätt”, sade han.

Han sade att vid tidpunkten för den strategiska översynen, NBN Co hade ännu inte rett ut sin konstruktion produktionslinjen, och att målet sedan baserades på historiska data för NBN Co resultat hittills.

“På den tiden [det] såg i linje med vad vi skulle kunna leverera om vi rätade ut hela produktionslinjen”, sade han.

Men Switkowski sade att 357,000 lokaler passerat är “ännu inte en acceptabel nummer, det är för lågt”.

“Det kommer inte fortare än vi spåra faktiskt innan den strategiska översynen, och före regeringsskiftet”, sade han.

Han sade att förbättringen i årstakt inte bör vara en indikation på att utbyggnaden har blivit lättare för företaget.

Switkowski motsägs också, tidigare uttalanden från NBN Co, över införandet av lokaler på fibernätet TransACT, som har börjat integreras i NBN. Bolaget tidigare indikerat att dessa lokaler skulle ingå i 357,000 lokaler passerade siffra, men Switkowski sade att 7.800 lokaler på grund av tillsättas före slutet av juni skulle vara på toppen av den siffran, och skulle lyftas fram av företaget.

“Vi kommer att flagga eventuella ytterligare kunder som har tagits upp, eftersom de har förvärvats på det sättet. Bara för att vara transparent”, sade han.

Tidigare på morgonen, Institutionen för kommunikation inför också en grillning från Conroy över dess, bredband kvalitet tracker webbplats MyBroadband. Rapporten samlat data från cirka 20.000 datapunkter i Australien för att bestämma medianbredbandshastighet i dessa områden. Medelhastigheten bestäms inte ta hänsyn till faktorer som väder, vilket i hög grad kan påverka hastigheten på en tjänst på kopparnätet, avdelning biträdande sekreterare för kvalitetsprojektet bredband Jo Grainger bekräftade.

“Rain var inte ett element som vi betraktas som en del av vår analys”, sade hon.

Avdelningssekreterare Drew Clarke sade att rapporten var tydlig i uppgift att faktorer såsom vädret inte beaktades som en del av rapporten.

“Median DSL hastigheter baserat på några empiriska data, så verkliga uppgifter om erfarenheter av verkliga bredband ADSL” Grainger till.

Vi har inte information om när den testades, genom min uppfattning är att det var rådata som en bärare har tillhandahållit, så det är troligt att dessa tester gjordes vid dag, på natten, på olika platser i Australien.

Regn inte en faktor i bredbandskvalitetsrapporten

Conroy sade att testen kom som vissa delar av Australien var förklaras torka drabbade, och som sådan skulle kopparnätet har varit opåverkad av regn vid testtillfället.

Regeringen arbetar för att släppa rådata om data.gov.au.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata