Met Office får £ 97 superdator uppgradera för att hålla koll på vädret

Vart femte eller tionde år Met Office köper en ny superdator som är större, snabbare och bättre än den tidigare till förbättrar väderprognoser. Om bara vädret hade förutsägbarheten i en superdator alla skulle vara nöjda, men det gör inte och det hjälper till att hålla superdator företag i näringslivet.

En rundtur i Islands datacenter, Australian nanodatalagrings tech härmar mänsklig hjärn, IBM: s Watson landar nya partners och öppnar NYC kontor, IBM: Watson Analytics bryter ned stora uppgifter hinder för småföretag, Foton: Met Office befogenheter framåt

Denna gång är det Cray Inc som har dragit nytta av £ 97m (128 $) köp av en Cray Sonexion lagringssystem Cray XC 40 superdator och. Den XC40 kommer att ha en kapacitet av 16 petaflop och installation – som Cray säger kommer att vara i tre faser – beror på att slutföras nästa år.

Cray kommer att ersätta en rad IBM Power 6 system som har en 140Tflops prestanda. Met Office senast använde en Cray-system redan 1997 när den installerade en Cray T3E.

Den nya Cray kommer att ha sitt säte på Met Office i Exeter Science Park. Enligt Cray det kommer att bli deras största superdator installation utanför USA. Cray bedömer att uppgraderingen kommer att ge Met Office 13 gånger kraften den för närvarande har.

leveranser flera system väntas mellan 2014 och 2017, sade Cray i ett uttalande, “med de stora leveranserna förväntas mellan 2015 och 2017”.

När det är klart Cray kommer att väga 140 ton, har inte mindre än 480 tusen kärnor (jämfört med 40.000 i IBM System), har 2 petabyte RAM (jämfört med 80.000 GB) och 17 petabyte lagringsutrymme. Met Office uppskattar att toppar det kommer att hantera 16.000 biljoner beräkningar per sekund.

Utmärkande för de Cray XC40 superdatorer inkluderar Aries systemsammankoppling tillsammans med en slända nätverkstopologi att Cray säger, “kommer befriar ansökningar från orts begränsningar”. De DataWarp tillämpningar I / O acceleratorteknik kommer också att finnas tillsammans med ett kylsystem som Cray hävdar kommer att sänka kundernas totala ägandekostnad. Operativsystemet blir Cray Linux.

I en kommentar till affären Met Office vd Rob Varley sade: “Detta kommer att leda till en radikal förändring av väderprognoser och klimat förutsägelse, och ge oss möjlighet att stärka våra samarbeten med partners i South West, Storbritannien och runt om i världen” .

Vidare läsning

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar