NBN fördubblar fast trådlös hastigheter

National Broadband Network (NBN) Företaget har meddelat uppgraderingar till sin fasta trådlösa tjänster, som nu kommer att leverera bredband i hastigheter upp till 50Mbps ner och 20Mbps upp till avlägsna delar av Australien.

Fast trådlös teknik använder radiosignaler från markstationer för att överföra data till hemutrustning. Den uppgraderade formen är dubbelt 25Mbps ner ursprungligen erbjuds under de senaste två och ett halvt år.

“När slutföra vi NBN nätutbyggnaden i 2020, kommer detta världsledande bredbandstjänst ger mer än en halv miljon hushåll och företag som lever i regionala och landsbygden Australien med tillgång till snabbare Internet hastigheter som rival vad deras stad kusiner har tillgängliga idag “Gavin Williams, verkställande chef för Fixed Wireless Produkt- och Sales på NBN sade i ett uttalande på måndag morgon.

Kommunikationsminister cum premiärminister Malcolm Turnbull först flaggade NBN avsikter inför rätta snabbare fasta-trådlös tjänster i april, med testningen ska inledas i maj.

Denna pilot kommer att vara tillgänglig för alla kunder på 25Mbps, “sade Turnbull.” Den kommersiella lanseringen är planerad till slutet av 2015.

Detta följde NBN och Ericsson tillkännager att en prövning av den fasta trådlösa nätverk med spektrum i 3.5GHz bandet hade uppnått 50Mbps nedladdningshastigheter.

Den så kallade multi-teknik mix (MTM) NBN, beräknas vara klar år 2020 och förväntas kosta upp till AU $ 56 miljarder topp finansiering, kommer att ge fast-trådlös till mer än 540.000 lokaler.

NBN flyttat från en fullständig fiber-to-the-lokaler (FTTP) utrullningen efter koalitionens val, med den nuvarande multi-teknik mix mete för att ge 38 procent av befolkningen med fiber till noden (FTTN) och fiber till källaren (FTTB), att använda sig av de befintliga kopparledningar, 34 procent med hybridfiberkoaxial (HFC), 20 procent med FTTP, 5 procent med fast trådlös, och 3 procent med satellittjänster.

Tekniken levereras till varje plats beror på den geografiska placeringen av ett område med dem som bor i storstadsområden som får HFC, FTTN, FTTP eller FTTB. Fiber-to-the-distributionspunkten (FttDP) anslutningar kan utnyttjas för lokaler som är belägna mer än en kilometer från en nod, med de i ännu mer avlägsna områden för att ta emot fast trådlösa eller satellittjänster.

“Efter lanseringen av Sky Muster, NBN första satellit, är denna milstolpe ännu en viktig del av vår plan för att hjälpa överbrygga nationens digitala klyftan”, tillägger Williams.

Vi är närmare än någonsin att vara på lika villkor mellan staden och bussningen genom att ge barnen på landsbygden med tillgång till digitala läroböcker, bönder med den senaste tekniken, och att skapa en värld av nya möjligheter för regionala småföretag.

NBN: s fasta trådlösa tjänster finns redan i Albury, Coffs Harbour, Nowra, och Wagga Wagga i New South Wales, Bendigo i Victoria, Adelaide Hills och Riverland i södra Australien, Mackay, Bundaberg, Gympie och Toowoomba i Queensland, Katan och Pinjarra i västra Australien, North West Coast och Tasmanska halvön i Tasmanien, och Howard Springs Berry Springs i Northern Territory.

Den fasta trådlösa uppgradering följer nyheter förra veckan att kostnaden för att ersätta och reparera Telstra arv kopparnätet har gått ut till AU $ 640.000.000, och en annan läckt dokument två veckor innan det avslöjande att Optus “HFC nätverk är” inte helt ändamålsenliga ” , med 470.000 lokaler i fotavtryck att behöva överbyggd av antingen Telstra HFC eller fibertjänster.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata