NBN studie är “politik kaos”: Turnbull

Förslaget från NBN Co vd Mike Quigley för en industriledd studie i de olika typer av bredbands utrullningar är en “bisarr twist” i den pågående debatten om den bästa National Broadband Network utbyggnaden, enligt Shadow kommunikationsminister Malcolm Turnbull.

På fredag, Quigley sade i en American Chamber of Commerce tal, det vill säga, eftersom bredbands debatt i Australien om huruvida fiber-to-the-plats eller en fiber-to-the-nod tillvägagångssätt bäst hade nu blivit “allvarlig”, där var en öppning för industrin gruppen Communications Alliance att genomföra en studie av de olika teknikerna.

“Telekombranschen själv är särskilt goda möjligheter att ge värdefull sammanhang politiska val, och deras inverkan på denna industri och dess kunder”, säger han vid den tidpunkten.

Det är av denna anledning som NBN Co välkomnar och stödjer en studie som övervägs av Communications Alliance till de potentiella fördelar och nackdelar med en rad politiska och tekniska alternativ och deras framtida inverkan på National Broadband Network.

I ett blogginlägg sent på fredag, Turnbull sade att förslaget var “bisarra” eftersom Quigley gjorde tillkännagivandet utan tillstånd från Communications Alliance, som inte har angett om det kommer att gå vidare med undersökningen.

Turnbull sade att regeringen hade avvisat kraven på en undersökning för år, men bara några månader från ett val, har Quigley kallas för en “hazily tänkt och oklar översyn på hans villkor och timing”.

“Detta är inte politik på flykt. Det är politik kaos”, sade han.

Turnbull sade att om Quigley kan förklara varför Communications Alliance skulle vara bättre lämpade att köra utredningen snarare än Productivity kommissionen eller Infrastruktur Australien, sedan förslaget var en “billig stunt”.

En talesman för kontoret av kommunikationsminister Stephen Conroy sade att regeringen hade gått till anbud på en fiber-to-the-nod nätet men inget av förslagen ansågs valuta för pengarna.

“Efter råd från expertpanelen och ett antal statliga myndigheter, beslutade regeringen att gå vidare med en framtidssäker fiber-to-the-hemnätverk”, sade han,. “Malcolm Turnbull idé är att bygga bredband motsvarar en ett körfält Sydney Harbour Bridge.

Quigley har föreslagit att studien kunde köra i flera månader och avslutas före valet. Om Communications Alliance var att ta upp studien Quigley har erkänt att egenintresse kunde härska.

Gruppen består av företag som ger mycket olika tekniker för bredbandsleverans, som sträcker sig från stora företag som Telstra, Optus och Vodafone, genom att leverantörer som Cisco, Alcatel-Lucent, och Huawei, samt byggföretag som Thales och Crown Castle, och trådlösa leverantörer inklusive NewSat och Viasat. NBN Co skulle vara “bara en röst” i diskussionen, sade Quigley.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata