NZ telekom visar mobil roaming oärliga sanning

Om något belyser oärliga natur globala roamingavgifter, måste det vara beslutet av Kiwi mobiloperatör 2degrees att sänka sina trans Tasman dataroaming med 90 procent.

Samtalspriser reduceras också, med samtal till Australien nu i samma takt som för lokalsamtal!

2degrees förnekar det har sporrat av tillsynsmyndigheter på båda sidor av Tasman nyligen att lansera en “formell utredning” om huruvida konsumenterna betalar för mycket.

Men visst, om priset på något plötsligt tappar 90 procent som det har här, det måste ha varit massor av rorting kunder i förväg.

De operatörer har tidigare skyllde avgifter från utländska operatörer som orsaken bakom sådana överdrivna uppgifter roamingavgifter.

Dock säger 2degrees har lyckats förhandla fram lägre priser med dem. Om en liten aktör med liten marknadsmakt som 2degrees kan förhandla “90 procent av” och likaså, sedan så kan de stora pojkarna med sin mycket större marknadsandel.

Vi har hört mycket om “chockräkningar”, och de överdrivna avgifterna på kunder, med $ 1800 bill “experiment” från Paul Brislen, chef för teleanvändare Association of New Zealand, är en av de senaste.

Brislen konstaterar att även de lägre dataroamingpriser från 2degrees är fortfarande 50 gånger mer än lokala priser, vilket tyder på att en hel del av vinsten är fortfarande görs.

Faktum är att sådana vinster är fortfarande sannolikt att vara “överdriven”.

Låt oss hoppas att andra operatörer följer. Åtminstone om de inte har 2degrees agerande visat att det verkligen finns ett behov av reglering.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga