Govt webbplats syftar till att stävja rädsla amid filippinska katastrof

Den filippinska regeringen har skapat en ny webbplats, kallad Foreign Aid Transparency Hub (Tro), i ett försök att göra utländska stöd – i form av kontanter löften och donationer in natura – transparent för allmänheten och berörda parter.

Denna webbplats bildades som räddnings- och hjälpinsatser fortsätter i spåren av tyfonen Haiyan, som lämnade tusentals döda och miljontals fördrivna.

Enligt regeringen kommer tro att tillåta allmänheten att “övervaka statusen för utländskt bistånd till landet i katastrofer och olyckor”. Det är bjudet att en vara en banbrytande initiativ, med tanke på Filippinerna tidigare inte har ett system för att spåra användningen av katastrof medel som donerats av andra länder och hjälporganisationer.

Så länge donationer strömmade genom utvalda myndigheter, kan allmänheten spåra var donationerna gick, medan en annan uppsättning av statliga myndigheter kommer att göra övervakningen. Kort sagt, besökare på webbplatsen kan “visa” uppgifter om utländskt stöd – oavsett om det är från en individ, givarland eller organisation.

I första hand är tron ​​webbplats ett försök av regeringen att dämpa växande oro att vissa utländska donationer har gått till skrupelfria individer eller grupper bland den förvirring och kaos i Leyte provinsen, den mest hårt drabbade område av tyfonen.

Det fanns även rapporter om att vissa utländska givare hade gett order till sina representanter på plats för att undvika att ge donationer till lokala regeringstjänstemän.

Detta bådar inte gott för den nationella regeringens hjälpinsatser, även när det fortsätter att ta emot omfattande kritik för att inte sätta någon slags ordning i kaotiska situationer, särskilt i vissa områden.

Bortsett från den vanliga byråkratin, har det varit många rapporter om att många utländska och inhemska stöd har ännu inte nått vissa områden i Leyte, som alla desperat kräver hjälp. Med tanke på att kritiska infrastrukturer som kommunikation och transporter, fortsätter att utmana hjälpinsatser, har regeringen blivit hårt kritiserat för att vara oorganiserad.

Det hjälpte inte att vissa regeringstjänstemän ogenerat hade putsade sina namn i donationslådor, i vad allmänheten uppfattas som “politicking”.

Det är uppenbart att tron ​​webbplats bekräftades av en känsla av brådska från regeringen som den försöker att städa upp sin image och skicka ett meddelande till allmänheten att den gör vad den kan trots kaoset.

I kölvattnet av förödelsen av Typhoon Haiyan, kan man bara hoppas att detta initiativ verkligen kommer att hjälpa Leyte provinsen komma på fötter igen och återupprätta allmänhetens förtroende för den filippinska regeringen.

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott

Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar

Stora datamängder, MapR grundare John Schroeder avgår, COO att ersätta, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar, Tech Industry, British Airways passagerare inför kaos på grund av IT-avbrott, Banking, Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar