HP adderar x86 till Itanium linje

HP har sagt att det kommer att lägga x86 förmåga att dess Itanium-baserade utbud av servrar, i ett projekt med kodnamnet Odyssey.

Systemet, tillkännagavs av bolaget på onsdag, kommer att se HP utveckla programvara och hårdvara för att göra x86 chips en bättre passform för high-end arbetsbelastningar som vanligtvis behandlas med Intels IA-64 Itanium-processor.

[Organisationer] behöver tillgänglighet och motståndskraft i UNIX-baserade plattformar tillsammans med förtrogenhet och kostnadseffektivitet branschstandard plattformar, “HP sade i ett uttalande.” Med hjälp av avancerad teknik över en gemensam modulär HP Blade arkitektur, HP utvecklar plattformar för att göra det möjligt för kunderna att välja den bästa miljön anpassas till deras organisationers behov utan kompromisser.

HP kommer att göra en ny serie x86 bladservrar som passar inne i HP Superdome 2 och Itanium versioner av c-Class serverchassi. Dessa blad är kodnamnet Dragon och HydraLynx, respektive. Företaget kommer också att medföra vissa avancerade funktioner från dess HP-UX Itanium operativsystemet Linux och Windows-program som körs på x86.

Flytten kommer vid en osäker tid för Itanium. Oracle slutade utveckla ny programvara för plattformen i mars, efter liknande drag av Microsoft, Ubuntu och Red Hat i de föregående åren. I HP: s diskussion om fjärde kvartalet 2011 finansiella resultat företaget plockas ut Itanium som den främsta orsaken till en 23 procent jämfört med samma period föregående år minskade intäkterna inom sin Business Critical Systems.

“Vår förmåga att avsluta affärerna har påverkats av Oracles Itanium beslut,” Catherine Lesjak, bolagets finanschef, sade i ett samtal att diskutera resultatet.

Genom att producera de nya bladen HP ger företag med Itanium-servrar ett sätt att plaska i x86 implementationer av deras arbetsbelastning, utan att behöva byta till en annan server chassi.

Denna strategi kan gå åt båda hållen, enligt Clive Longbottom, chefsanalytiker och grundare av Quocirca.

“Den stora hopp för HP och därmed också för Intel skulle vara att denna nya hybrid strategi skapar något som är besläktad och konkurrenskraftig till IBM: s zEnterprise, i vilket fall HP kan placera HP-UX som en MVS konkurrent på Itanium som en specifik arbetsbelastning motor, med Windows / Linux-komponent körs på Xeon system “, säger Longbottom.

“Men om det bara placerar detta som ett sätt att förenande computing, som arbetsbelastning flyttar från Itanium till Xeon volymerna av Itanium försäljning (redan fruktansvärda) kommer att krympa ner till minimala nivåer – och även HP har inte råd att hålla bunging Intel utveckling och inköp pengar för att hålla det lönsamt för Intel på dessa nivåer “, sade han.

Den Dragon bladet kommer att vara en 32-uttag Intel Xeon server för stora, komplexa arbetsbelastning. HydraLynx kommer att ha mellan två, fyra och åtta uttag och är avsedd för verksamhetskritiska virtualiserings uppgifter.

HP är att föra HP Service programvara för Linux, som ger automatisk failover och nPars som hjälper till att partitionera arbetsbelastning över ett system samtidigt hålla dem elektriskt isolerad. Firman sade den hade planer på att ta HP-UX har till x86 operativsystem, för att hjälpa människor flytta program över, men inte har avslöjat detaljer.

Både servern och programvarukomponenter i Project Odyssey ska visas inom två år, sade HP.

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, artificiell intelligens, Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning