Hur lång tid innan Windows 10 overtakes XP – eller har det redan?

Skärmdump av webbplatsen, Använda vad vi vet om Windows 10 installationer och Netmarketshare månatliga siffror för operativsystem – baserat på antalet unika besökare på ett urval av webbplatser – vi kan göra några extra beräkningar. Detta inkluderar storleken på den installerade basen, eller åtminstone det antal datorer som surfar på webben. (Hur många datorer är antingen inte på webben eller dold bakom företagets servrar är fortfarande okänd.)

Netmarketshare säger Windows 10 hade en marknadsandel på cirka 8 procent i oktober 2015. Så om det finns 120 miljoner datorer som kör Windows 10, måste den installerade basen 1,5 miljarder kronor, vilket är antalet ofta citerade. Ungefär 300 miljoner persondatorer säljs varje år, vilket tyder på en genomsnittlig livslängd på cirka fem år. (Årliga PC-försäljningen skulle vara mycket högre om de bara varade 2-3 år, men affärsuppdateringscykeln är inte vad det brukade vara.)

Och eftersom Windows XP har en marknadsandel på cirka 12 procent, måste det finnas cirka 180 miljoner persondatorer fortfarande kör XP (dvs. 12 procent av 1,5 miljarder). Netmarketshare faktiska antalet är 11,68 procent, vilket är 175.200.000. Det faktum att det finns mindre än 5m skillnad visar hur meningslöst det är att titta på någon av dessa siffror till två platser för decimaler. De är inte så exakt.

Så när Windows 10 köra XP?

Att det beror på två obekanta: hur snabbt Windows 10 växer och hur snabbt XP krymper.

Vi kan säkert förvänta Windows 10 att fortsätta växa, särskilt efter Windows 10 bärbara datorer ersätta Windows 8.1 maskiner i butikerna. Men skulle vi förvänta oss att antalet fria uppgraderingar avta, eftersom de som är angelägna om att uppgradera kommer att uppgradera snabbare än de som inte är angelägna. Vi kan också ignorera mass företagens anläggningar, eftersom de inte kommer att sparka in för ett år eller två. Faktum är att jag förväntar många företag att hänga på Windows 7 fram till 2020.

Men om Microsoft kan hålla Windows 10 växer med 15 miljoner enheter per månad – inte en orimlig antal – sedan dess marknadsandel bör öka med en procent per månad. Om det händer, kommer Windows 10 köra XP i fyra månader, dvs. mars 2016.

Naturligtvis, om Windows XP: s marknadsandel krymper, kommer det att hända innan dess.

Tyvärr har vi inte ett bra grepp om XP nedgång. Läsare med goda minnen kommer ihåg att Netmarketshare fick XP: s marknadsandel dåligt fel genom att räkna några stora kinesiska webbplatser där XP var det dominerande operativsystemet ( “nästan 100%”). Mot slutet av förra året, justerat det antalet slog mer än 10 procent av XP: s andel på bara två månader. Årets siffror har varit jämnare, men XP har tydligen ökat sin marknadsandel i tre rapporter, som jag tycker är omöjligt att tro. (Det är en annan anledning till att ignorera dessa decimaler.)

I boll-park termer har XP förlorat omkring en halv procentenhet per månad under de senaste 12 månaderna. Om denna trend fortsätter, sedan Windows 10 kan köra XP i januari nummer, släpptes den 1 februari, med ett resultat på 11,0 procent jämfört med 10,5 procent.

I bästa tänkbara fallet – Windows 10 växer med 2 procent per månad medan XP krymper med 1 procent per månad – Windows 10 kommer att ligga före jul. Jag skulle satsa mot det, men du kan göra din egen beräkning.

Hursomhelst, Windows 10 borde ha gått XP i slutet av budgetåret, även om vi alltid måste komma ihåg det gamla talesättet att “förutsägelse är svårt, särskilt om framtiden”.

Windows 10 är redan framåt, på en annan åtgärd.

Statcounter producerar alternativa marknadsdata baserat på antalet besök på webbplatsen, snarare än antalet unika användardatorer. Även om det inte finns så många Windows 10 datorer, gör de mer surfing.

Statcounter s siffror visar Windows 10 växer från noll till 5,38 procent i augusti, via 7,64 procent i september och 9 procent i oktober till 10,82 procent nu. Under samma period minskade XP från 10 procent i juli till 8,21 procent nu. XP: s marknadsandel har krympt till den punkt där det är nästan densamma som alla versioner av Mac OS X kombination (8,46 procent).

Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela, Microsoft, Kan framtiden för Android vara Windows, Windows 10, Windows 10 tips : Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick

Ju mer förvånande är den snabba nedgången av Windows 7, från 54,64 procent i juli 2015 till 47,81 procent nu. Om Statcounter är korrekt, har Windows 7: s användning fallit snabbare än Windows 8,1 s, som endast har sjunkit ett par punkter från 16,84 procent till 14,22 procent. Windows 8 har fallit från 3,68 procent till 3,35 procent, vilket är i stort sett oförändrad.

Kanske Statcounter s siffror är felaktiga. men om de är korrekta, jag skulle inte ha förutsett det. Jag förväntade Windows 8.1 användare att flytta i drivor, och Windows 7-användare att hänga på så länge som möjligt. Det är hur jag gjorde mina Windows 10 uppgraderingar. Och du då?

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Kan framtiden för Android vara Windows?

Windows 10 tips: Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick