Mandrakelinux 10,1 Powerpack + Review

Här är några saker du inte ofta hör i förhållande till en Linux-paketet, men i fallet med Mandrakelinux 10,1 de är helt sant. Den nya utgåvan är en uppfriskande lätt paket att installera med ett urval av grafiska gränssnitt, verktyg och tilläggsprogram som gör det så enkelt att konfigurera och använda Microsoft Windows, både för datorer och servrar driftsättning.

Integrering i befintliga Windows och Unix / Linux-nätverk är enkelt, den medföljande dokumentationen är omfattande och lättläst, och tillgång till en rad stödtjänster ingår som en del av paketet. Om allt detta inte räcker, är det möjligt att köra Mandrakelinux på alla 32-bitars x86-system (Pentium eller högre) och det finns stöd för både skummjölkspulver och HyperThreading-teknik. Det finns även en 64-bitarsversion om du vill.

En futtiga 32 MB minne är allt som behövs för att komma igång (64 MB för alla grafiska funktioner) och 1 GB hårddiskutrymme rekommenderas. Men att skivan kan vara ATA, SATA eller SCSI, med RAID-kontroller stöd också tillsammans med förare för alla ledande CD-ROM och DVD-ROM-enheter, CD / DVD-brännare, USB, PCMCIA och FireWire lagringsenheter.

Inte för att något av detta verkligen betyder något, som den automatiserade installera rutinarbeten på vad du har och konfigurerar det mesta själv. På liknande sätt kan hantera de flesta ledande grafikkort, inklusive dem med 3D-acceleration, mest TV och ljudkort, och bara om någon nätverkskort, inklusive trådlösa adaptrar. Det kommer också att räkna ut hur du ansluter till Internet och, återigen, ställa in programmet för att matcha. Läggs till som den senaste versionen förstärks för bärbara utbyggnaden med förbättrade energisparfunktioner och drivrutiner för både Intel Centrino trådlös och Bluetooth.

Vi har försökt det på flera datorer, inklusive ett par bärbara datorer, och det lastade felfritt varje gång. Endast smärre niggle var behovet att mata in upp till 8CDs i Powerpack + version vi försökt, men du kan installera från en enda DVD när det nödvändiga läsaren är tillgänglig.

Powerpack + genomförande (ca £ 140 ex. Moms) syftar till experter och innehåller grup och avancerade serverapplikationer samt webbservern Apache, Samba 3.0 SMB-filserver och MySQL databas som ingår i standardPowerPack paketet (£ 56 ex. Moms ). Nybörjare, under tiden, kan börja med 3CD Discovery pack kostar drygt £ 30 (exklusive moms.) Eller ingenting alls – annat än tid och bandbredd – om du väljer att ladda ner den.

Alla dessa paket är baserade på en 2,6 Linux-kärna med en KDE skrivbordet och i hydraulaggregatet versionerna GNOME 2.6 bör du föredrar det. OpenOffice.org, Microsoft Office-kompatibel svit, är en annan standard integration med varje version, tillsammans med ett urval av webbläsare, multimedia och andra produktivitetsverktyg. En störtflod av andra program kan också läggas till – det finns över 1600 verktyg i Discovery-paketet ensam, och mycket annat i hydraulaggregatet rutorna.

Det är alla mycket imponerande och bra sätt att komma igång med Linux. Samtidigt har det gott om allvarliga användningsområden, och för företagsanvändare stöd och online-uppdateringstjänster är en stor fördel.

Andra Linux-distributioner kan matcha det för funktionalitet och prestanda, och du kommer inte att hitta Mandrakesoft paketet förinstallerade av många maskinvaruleverantörer. Men för ren användarvänlighet och njutning, är Mandrakelinux svårt att slå.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator