Microsoft: Varför Windows XP show är äntligen över

Det är lätt att få sentimental om Windows XP och glömma fientligt mottagande OS fick vid lanseringen – men faktum är, det är helt enkelt inte klipp ut för den moderna världen, enligt en ledande chef på Microsoft.

Trots den obestridliga eventuell framgång XP – och de viktiga lärdomar det lärde företaget – det ritade kritik när den först dök upp i 2001, säger Jay Paulus, chef på Windows Commercial.

“När man ser tillbaka på några av de recensioner när Windows XP levereras, var det smädade eftersom det hade en del UI förändringar, hade det några ändringar i startmenyn, ändrade det fönster, det sätter vissa rundade hörn på saker,” Paulus sa .

Folk bara hatade det. De tänkte: “Det är en så stor förändring. Människor kommer aldrig att lära “- och nu ser där vi är.

Där vi är nu är XP fortfarande körs mellan en fjärdedel och en tredjedel av världens datorer – mer än 12 år efter det första började säljas. Ändå den 8 april, avslutar Microsoft stöd för OS, lämnar befintliga användare utan ytterligare programuppdateringar eller säkerhetskorrigeringar.

Windows XP vägrar att dö, trots samordnade försök av Microsoft för att ersätta den. Windows Vista och Windows 7 och 8 har alla misslyckats med att rubba 2001-årgång OS.

Företaget är ovilliga att lämna några försäljningssiffror att konkretisera omfattningen av Windows XP: s varaktiga framgång i förhållande till sina andra operativsystem.

Paulus går längre än att säga att det “i slutändan blev en av våra mest populära, högsta marknadsandelen produkter någonsin”.

Under åren har Microsoft försökt att ta itu med frågan om människor fastnar med XP, trots nya Windows lanseringar, enligt Paulus.

“Vi har förlängt Extended Support tidsram så många gånger med XP av just det skälet – att hålla ge folk mer tid”, sade han.

Även om världen inte kommer att sluta på grund av Microsofts återkallande av stöd för Windows XP, som vänster klamrar sig fast OS efter april deadline fortfarande står inför ett antal frågor.

Men jag tror att vi har just nått den punkt där alla inser att denna plattform skapades i en tid när hoten var bara fundamentalt annorlunda.

När XP levereras, Wi-Fi-nätverk var en stor sak och Sony-enheter Discman-typ fortfarande används i stor utsträckning, säger Paulus.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

“Vid något tillfälle det är bara så mycket du kan göra för att lappa systemet tills det blir tid när du behöver flytta till en ny grund. Bara rent ur säkerhetssynpunkt”, sade han.

Det är bara från en annan tid. Det är mycket populärt. Det etablerade en stor användarbas och det finns en hel del av det fortfarande där ute, men det är dags att flytta det där tillsammans.

Bortsett från kommersiell framgång, har Windows XP också lärt Microsoft en hel del om vikten av tillförlitlighet, förutsägbarhet och stabilitet, säger Paulus – tillsammans med hur människor anpassa sig till förändringar användargränssnitt given tidpunkt.

“Windows XP var den första konsumenten OS som levererades på Windows NT-kärnan, som kan glömmas bort vid denna tidpunkt”, sade han.

Utökat stöd: det vara nog

The Vista effekt

“Det är det som gjorde det så framgångsrikt. Eftersom det var på den nya kärnan och att kärnan hade testats och visat i en företagsvärlden, tog det en enorm mängd av stabilitet och tillförlitlighet till Windows”, sade han.

Windows XP: s fortsatta popularitet beror också mycket på bristerna i dess omedelbara efterföljare, Windows Vista, som Paulus beskriver som “bara ett dåligt minne”.

Även när man köper nya maskiner, i många fall organisationer och individer valde den äldre Windows XP snarare än Vista.

“Windows Vista hade ett antal kompatibilitetsproblem. Det infördes ganska stora förändringar säkerhets förändringar i drivmodell”, sade han.

Om du var inblandad i beräkningen vid den tiden, kommer du ihåg att försöka sätta Windows Vista på en dator med Windows XP-eran maskinen var brutalt svårt på grund av problem föraren kompatibilitets. Eftersom vi förändrats så mycket av kärnan av plattformen, bröt det en hel del drivrutiner.

Windows XP: s fortsatta popularitet beror också mycket på bristerna i dess omedelbara efterföljare, Windows Vista, som Paulus beskriver som “bara ett dåligt minne”.

Lärdomarna från Vista om kompatibilitet och tillförlitlighet applicerades när Windows 7 levereras, och hjälpa redogöra för sin nuvarande position som desktop OS marknadsledande.

Men trots de kvaliteter av Windows 7, har många fastnat med XP i stället för att flytta till modernare alternativ.

“När vi pratar med kunder får vi några olika skäl till varför de inte migrerar -. Mycket av det har att göra med pengar Folk vill inte att flytta om de inte behöver”, sade han.

Det finns ett visst mått av osäkerhet som driver det: “Jag är inte säker på vad som kommer att hända. Jag är orolig för programkompatibilitet. Jag är orolig för det arbete och den tid “.

Folk blir bekväm med det de har och det är förståeligt – förändring är svårt och ingen vill spendera pengar om de inte behöver. Men vi har nått den punkt där människor behöver flytta.

Vi är ganska säkra på att människor som flyttar på till den moderna Microsofts plattformar – Windows 8 och Office 365 – inser snart att upsides är enorma och till skillnad från Windows Vista.

När det gäller valmöjligheter XP användande organisationer och individer, Paulus pekar på de fria verktyg, guider och resurser som är utformade för att göra migration lättare, samt hårdvara erbjudanden från partnerföretag som Dell, HP och Lenovo.

Betalas för stöd från Microsoft efter den 8 april är ett alternativ men bara för större organisationer med befintliga Premier supportavtal.

“I stort är det bara kommer att bli de största företagen – och även för de stora företag det visar sig vara ett dyrt”, säger Paulus.

För i slutändan de betalar för att ha en teknisk teambuilding patchar för sin organisation och sedan leverera dessa fläckar. Det är definitivt utformad för att vara en sista utväg.

Microsoft publicerar inte priserna för anpassad support, säger att det beror på företagets storlek och specifika krav och finns på några olika nivåer – inklusive en lägre kostnad form som kallas Essentials, vilket kräver en mindre initial avgift.

“Men vi pratar om tusentals dollar. Det är verkligen inte avsedd att vara en vanlig lösning. Vi ser verkligen för folk att flytta från Windows XP-plattformen”, säger Paulus.

Standard Custom Support är för företag med 1000 eller fler enheter och kostnadsberäkning på årsbasis beroende på exakta maskinnummer.

“[Den lägre kostnad alternativ] är fortfarande i tiotals tusentals dollar för att registrera, och sedan betala per fix samt en per enhet avgift. Den tillåter dig att skala tillbaka något, men vi pratar tiotals tusentals dollar på årsbasis “, säger Paulus.

Det kommer att vara åligger IT-avdelningar för att distribuera alla patchar Microsoft producerar för XP eftersom det inte längre kommer att finnas några allmänna fördelningen Releases eller GDR, att rulla ut och automatiskt uppdatera maskiner.

Senaste täckning rapporterade Microsoft som fortsätter att ge virussignaturer och anti-malware uppdateringar motor för XP fram till den 14 juli 2015 men det är egentligen inte en förlängning, enligt Paulus.

“Microsoft Security Essentials är något som egentligen aldrig haft ett formellt publicerade policy på hur länge det skulle fortsätta att hända på en stöds OS. Detta var bara en fråga om att göra det klart”, sade han.

Den ärliga sanningen här är att de skulle ha haft att göra arbetet med att stoppa dessa uppdateringar från att gå ut.

Support och migreringsalternativ

MSE uppdateringar: Inte riktigt en förlängning

Paulus säger Microsoft trodde att ett förtydligande var rätt sak att göra för kunderna.

“Det ger oss ett annat bra sätt att informera dem om att de är på ett inte stöds OS. Vi vill bara se till att människor inte får en felaktig uppfattning och tror att det är en anledning till att jag kan stanna kvar”, sade han.

Det är en bra sak. Det hjälper och det är det rätta för kunder, men de bör inte få en falsk känsla av trygghet och använda det som ett skäl för att fördröja ytterligare ett år.

Han tror också att den senaste tidens rapporter om Windows 9 inte bör användas som grund för att fördröja en övergång från XP.

“Det finns alltid en ny version Vi arbetar ständigt på nästa version Så snart vi skickar ett, naturligtvis vi arbetar på nästa version jag tror inte att folk är förvirrade av det -… Jag hoppas att de” re inte eftersom det inte bör vara en anledning att vänta “, sade han.

Människor behöver för att göra detta drag. Just nu är det dags. Vi vill att så många människor att flytta som möjligt före utgången av stöddatum. Det är verkligen det bästa alternativet för dem.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor