NBN Co varnade att hålla sig borta från konkurrens backhaul marknaden

De konkurrens Carriers “Coalition (CCC), en allians av australiska teleoperatörer har varnat NBN Co att hålla sig borta från den konkurrensutsatta backhaul marknaden, efter det att bolaget lagt fram idén som en potentiell intäktsgenerator i sin översyn denna vecka.

Den CCC gjorde sin varning denna vecka som svar på NBN Co: s översyn av AU $ 3,5 miljarder Fixed Wireless och Satellite Review (PDF), som föreslog företaget kunde konkurrens sälja sin utgångspunkt i sammankopplings (POI) backhaul – den infrastruktur som möjliggör medellång och lång -avstånd transport av data från en rad skilda platser till en central knutpunkt.

“När det gäller politiska bygga NBN att skapa en strukturellt separat marknad är och har alltid varit att klart skilja accessnätet – som har monopol egenskaper – från de delar av nätet där konkurrensen är livskraftig, såsom högre volymer överföring eller backhaul vägar “CCC sade i ett uttalande.

Den CCC sade att i sin översyn, föreslog NBN Co det kanske vill konkurrera på dessa marknader för att få nya inkomstkällor.

“Att tillåta NBN Co att konkurrera på dessa marknader skulle vara det första steget i att återskapa alla de konkurrensproblem som orsakas av Telstras integration som NBN syftade till att för alltid sluta”, sade CCC.

I sin granskning som publicerades tidigare i veckan, sade NBN Co att de potentiella strategier undersökas för att leverera “inkrementella intäktsmöjligheter” ingår sälja B2B-produkter på sin satellittjänst – där det finns överkapacitet – och tillhandahålla backhaul från ett antal regionala och yttre storstads POIs till huvudstäderna.

“De mest troliga köpare av en sådan produkt skulle vara mindre regionala strategidokumenten [detaljhandeln tjänsteleverantörer]”, sade översyn.

“Det finns (efter konstruktion) åtminstone två fibertransmissionsleverantörer varje POI och ACCC redan reglerar backhaul på linjer som inte omfattas av en effektiv konkurrens och har varit aktiv i att lösa det reglerade priset för backhaul med hänvisning till riktmärken från vägar konkurrens”, den översyn sade.

En CCC talesman sade att NBN Co hade “ingen plats” i konkurrensutsatta backhaul marknaderna.

“Den ACCC gjorde bestämningen om var gränserna för NBN ska dras när man överens om antal och placering av förbindelsepunkter mellan NBN Co och andra flygbolag”, sade talesmannen.

Nu vill NBN Co att flytta dessa gränser så att det kan komma in i IP backhaul marknaden, som erkänner redan konkurrenskraftig.

“Att tillåta NBN Co in på denna marknad kan bara skapar risk för monopol som utnyttjas för att underminera konkurrensen och förstöra värdet av privata investeringar. I det långa loppet kommer konsumenterna att förlora”, den talesman sade.

Tidigare i veckan meddelade NBN Co att det skulle begå ett, ytterligare AU $ 1,7 miljoner, att utvidga sin fasta trådlösa och fiber till-nod bredbandstjänster efter översynen lovordade ytterligare 1300 trådlösa torn byggas.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata