Groupon Singapore: Lemon lagen inte ett problem för oss

SINGAPORE – Online shopping handlarna måste vara ansvariga och följa landets nyligen infört “citron lag”, säger Groupon Singapore chef som konstaterar grupp köpa företaget hade vidtagit åtgärder för att se till att dess anställda och köpmän förstår och klagomål med den nya lagen .

Singapores, citron lag, trädde i kraft den 1 september och som syftar till att skydda konsumenterna mot defekta produkter genom att tillåta dem att söka upprättelse.

Adrian Tan, COO på Groupon Singapore anser åligger online shopping företag som skall ansvara för överensstämmer med den “citron lag”.

“För det mesta med online shopping, kan kunderna inte ta reda på vem som säljer dem saker. Huruvida” citron lag “är tillämplig eller inte [för en produkt], är det för handlaren att vara ansvarig”, sade han, i en intervju på sidlinjerna av en mediaträff på onsdagen.

Förutom att se till att de produkter och köpmän som Groupon arbetar med är kompatibel med “citron lag”, konstaterade han att både kund- och handelsfartyg vända anställda har utbildats på den nya förordningen.

Groupon returpolicy är redan överensstämmer med “citron lag”, enligt Karl Chong, VD för Groupon Singapore. Han förklarade att kunder kan få tillbaka en defekt produkt inom sex månader efter köpet för reparation eller utbyte. Om kunden är fortfarande inte nöjd med den reparerade eller utbytta produkter, kommer Groupon att ge en fullständig eller partiell återbetalning, sade Chong.

På toppen av befintlig politik, sade Tan Groupon Singapore har inrättat en, fysisk utlopp, som ett sätt att vara ansvarig för sina kunder.

Mobila användare spenderar 50 procent mer, enligt Chong vid genomgången, 30 procent av Groupon Singapores inköp gjordes över en mobil enhet. Han tillade att kunder som köpt Groupon kuponger tenderar att köpa 50 procent mer än de gör inköp från en stationär dator.

Han förklarade att singaporianer tillbringar mycket tid på sina smartphones, vilket kan vara anledningen till att de köper mer när på sina mobiltelefoner.

Företaget har en mobilapp på “nästan varje plattform för smartphones”, som kombinerar erbjudanden från olika Groupon grenar runt om i världen, sade Chong.

Förutom en mobilapp för konsumenterna, Tan sade företaget har en app för handlarna. Han tillade att moderbolaget nyligen köpt över en CRM-företag som ingår i dess strävan att bli mer handlare centrerad.

Dagliga-erbjudanden platser konsolidering, Chong upprepade att, daglig affären marknaden är fortfarande livskraftig men genomgår en konsolidering.

Värdera tredje part forskning, sade Chong totalt 72 företag lanserades i Singapore under de senaste två åren, men bara 19 av dem återstår i dag. Detta innebär att 74 procent av grupp köpa företag stängas av under denna period, sade han.

Enligt studien, av 37 grupp köpa platser, varade 57 procent för bara ett halvår. Chong sade att han förväntar endast en eller två stora aktörerna att dyka upp i slutet av konsolideringen.

Chong sade bristen på resurser är den främsta anledningen till dess konkurrenter har stängts. Som ett stort företag, är Groupon kunna uppnå intäkter för att täcka kostnader som kundservice, marknadsföring och redaktionellt, sade han. Men för små grupp köpa företag, kan omfattningen av dess kostnad köra intäkterna, tillade han.

Telekomföretag;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data billiga och fri röst, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar, SMB, GoDaddy köper WordPress verktyg ManageWP, e-handel, PayPal utökar samarbetet med Mastercard

Handlarna måste spåra kunder, intäktsdelning modell mellan dagliga deal platser och köpmän har nyligen varit föremål för, kritik, med vissa företag klagar gjorde, mer skada än nytta.

Som svar, sade Chong köpmän som behövs för att spåra sina Groupon försäljning för att maximera avkastningen i affären. Om säljaren spår som kunder kommer tillbaka och hur mycket medföljande de har gjort, de tenderar att ha en bättre upplevelse med gruppinköpsavtal konstaterade han.

Förutom att utbilda handlarna om hur man hanterar merförsäljning som kommer från säljer kuponger och att fastställa deras förväntningar på sina erbjudanden, Groupon Singapore gör en månatlig enkät med sina handlare ta reda på vad mer kan göras för att förbättra sin service, sade han.

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

GoDaddy köper WordPress verktyg ManageWP

PayPal utökar samarbetet med Mastercard