Nya Mac Pro: Bra värde till dubbelt pris

Tillbaka på 1980-talet var det möjligt – i själva verket lätt – att spendera tusentals dollar på en PC. De flesta PC och Mac startade i $ 2000-serien och gick upp därifrån.

Mac Pro är en high-end system -, en stationär stordator. Att jämföra den äldre high-end Mac Jag gick igenom arkiv EveryMac.com att hitta de top-of-the-line-system vartannat år 1986-2012.

Justera för inflation, jag tog detaljhandelspriserna på high-end system och justeras dem med hjälp av US Bureau of Labor Statistics KPI-inflationen kalkylator för att översätta dem till 2013 dollar.

Denna graf plottar priset – i termer av 2013 pengar – för high-end Mac-datorer 1986-2012, visar både inköpspriset som levereras och inflation justerade 2013 dollar. Det är ganska pigg i slutet av 80-talet.

Mac IIfx var den dyraste Mac någonsin producerats, även om dess detaljhandeln kostnaden var ungefär densamma som den mycket mindre kraftfulla Lisa sju år tidigare (vars pris i dagens dollar skulle vara $ 23.389). Det hade specialiserat co-processorer och dubbla portar RAM för att vrida varje bit av prestanda ur 40MHz 68030 och 68882 flyttalsenhet.

Priserna planade ut med början i slutet av 90-talet, men listpris är inte hela historien. Till exempel 2006 quad-core Mac Pros var fruktansvärt under konfigureras i DRAM – 1GB – och disk. Även om försäljningspriset ser OK, de flesta användare – inklusive mig – tillbringade hundratals till tusen dollar eller mer för att få konfigurationen upp till en fungerande nivå.

Använda systemets utbyggbarhet som en ursäkt för att skära innehåll för att möta en godtycklig prisläge gjort tidigare Mac Pros barebones system. I motsats även entréplanet 2013 Pro är mycket användbar ur lådan, särskilt med tanke på SSD och, Maverick minne komprimering.

Lagrings Bits ta, Vi talar också om Apples detaljhandelspriser. Du kan minska kostnaderna för mer DRAM, till exempel, i hälften genom att gå till tredjepartsleverantörer. Du kan också handla från en större SSD för hög bandbredd Thunderbolt lagring – lagringsutrymme du kommer att kunna använda när du handlar upp en Mac Pro i 3 år.

Du kan också vara förnuftig att konfigurera. Det verkar som de sex centrala konfiguration – för ett grundpris på $ 3999 – är sweet spot. Naturligtvis, tills vi ser vissa riktmärken, vi kan inte vara säker.

Summan av kardemumman: medan en fullastad ny Mac Pro kan verka dyrt det är långt ifrån den dyraste high-end Mac – och avancerade datorer – i kostnad. Och det är mycket mer utbyggbart – med bättre skydd för investeringar – än dyra tidigare maskiner.

Med tanke på processorns prestanda platå och nedgången i bandbredd latens förbättringar tillväxt och lagring, kommer dessa nya Mac Pro sannolikt håller sitt värde för många år framöver. Om du spenderar $ 4000 på en dag kanske du kan använda den för fem år och sälja den för $ 2500 när du är klar. Det finns mer att den totala ägandekostnaden då inköpspriset.

Som sagt, de allra flesta användare kommer att vara bättre betjänas av en iPad eller en MacBook Air. Mac Pro är för sjukvårdspersonal för vilka tiden är pengar – och du vet vem du är.

Kommentarer välkomna, som alltid. Vad värdesätter du i en personlig dator?

Lagring, NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip