Oracles tekniska system fokus: Ett moln distraktion?

På Oracles finans första kvartalet konferenssamtal, chefer nämnde ordet “molnet” 34 gånger. Fokus på cloud computing vettigt, men man måste undra om Oracles omväg i hårdvara och tekniska system höll företaget från att röra sig snabbare.

Mark Hurd, vd för Oracle, talade upp företagets tekniska system och sorernas raden av tekniska system, men tonen har ändrats lite. Historien för Oracle är densamma: låg marginal system kastas och företaget fokuserar på high-end hårdvara.

“Vi kommer att se tillväxt i Q4 av den totala verksamheten i hårdvara. Vi är mycket fokuserade just nu eftersom vi har varma produkter, som vi beskrivit, med T4. Vi aggressivt ta den till marknaden. För oss är det i vårt intresse, och i hårdvaran verksamheten, om du bara tänka på de produkter som vi har släppt under loppet av de senaste 18 månaderna. Exadata, Exalogic, Exalytics, T4, ZFS, där vi släpper nya produkter, kör vi tillväxt, vi vinna marknadsandelar. jag tycker du ska förvänta sig att trenden fortsätter “, sade Hurd.

Men siffrorna fortfarande stinker för hårdvara. Sammantaget var Oracles kvartal blandat. Non-GAAP första kvartalets resultat var 59 cent per aktie i linje med förväntningarna, men intäkter på $ 8,18 miljarder missade uppskattningar på grund av svagare än väntat hårdvaru- och mjukvaruunderhållsförsäljningen. Oracle sa att det förväntade andra kvartalet intäktstillväxt att vara platt upp 4 procent med icke-GAAP resultat per aktie om 59 till 63 cent.

Också, Oracle Q1 resultat: Resultatet ökade försäljningen ner till $ 8,21 miljarder

Hur illa är Oracles hårdvara bild? JMP Securities analytiker Patrick Walravens inramade frågan väl i en forskninganteckning. Han sa

Den största källan till besvikelse för Oracle förblir hårdvarusystemprodukter verksamhet. När Oracle förvärvade Sun i januari 2010 för $ 7,4 miljarder Oracle rapporterade hårdvara systemprodukter intäkter på $ 1,23 miljarder det första hela kvartalet därefter. I den första fiskala kvartalet, Oracle hade hårdvarusystemprodukter intäkter på $ 779.000.000 – ner en jättestor 37% totalt. Medan Oracle är de-betonar låga marginaler, handelsvara hårdvara delar av solen verksamheten, vår due diligence föreslår Exa verksamheten har också missat interna förväntningar.

Wall Street väntade Oracle att leverera första kvartalet hårdvaruintäkter på $ 899.000.000.000 och fick $ 779.000.000. Med andra ord, är nedgången i Oracles hårdvara verksamhet accelererar.

Den stora bilden till Walravens är att Oracles kärleksaffär med hårdvara avledas bolagets fokus från cloud computing. “Oracle är sent att cloud computing trenden men försöker att komma ikapp med sina senaste förvärv och virtualisera sina Fusion tillämpningar inom Oracle Public Cloud Sammantaget tror vi Oracle skulle ha varit bättre att fokusera mer intensivt på cloud computing tidigt -. Och vi känna solen förvärv och konstruerade system ansträngning urholkat från att fokusera “, säger Walravens.

Med den bakgrunden är det troligt att du kommer att se en förändring i Oracle fokus till molnet och från hårdvara, som har dominerat de senaste öppen värld konferenser.

I själva verket är det skiftet redan sker. Orakel talar moln mycket mer än det pratar hårdvara. Fångsten är att övergången till molnet kommer att drabba programvaruintäkter. Oracle har slutat bryta ut applikationer och databas och middleware intäkter till stor del på grund av moln intäkter.

Oracle VD Larry Ellison sade

Enterprise Software;? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

En vecka från söndag, Oracle Openworld, kommer vi att meddela tillägg av infrastruktur som en tjänst till Oracle moln. Med detta tillägg, kommer Oracle att erbjuda sina kunder alla tre nivåer av cloud computing – software as a service, plattform som en tjänst, och infrastruktur som en tjänst.

Vår SaaS-erbjudande omfattar fullständiga ansöknings sviter för CRM, HCM, och ERP. Idag levererar Oracle fler SaaS-applikationer än någon annan molnleverantör i världen. Vår PaaS erbjudande, eller plattform som en tjänst, innefattar de mest populära databasen i världen, Oracle, och mest populära programmeringsspråk i världen, Java. Dessa två branschstandard plattformstjänster, i kombination med vår nya sociala nätverk serviceplattform, ger våra kunder de verktyg de behöver för att snabbt utveckla moderna applikationer som körs i molnet.

Det är oklart hur en infrastruktur som en tjänsteutbud kommer att maska ​​med hårdvaruförsäljning. De två företagen får inte vara noll summa, men om Oracle kunder flyttar till molnet de inte kommer att vilja dessa sorernas rutor.

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september