Semester försäljning hjälpte inte PC transporter som nedgången fortsätter, säger Gartner

Inte alla var glada och ljusa för PC-marknaden i slutet av 2015, baserat på den senaste rapporten från Gartner.

Är Apple på uppgång i företaget? Vissa IT-personal tror så grundar sig på en färsk undersökning, säger Mac är säkrare och öka produktiviteten samtidigt skära ner på supportkostnader.

Enligt marknadsundersökningsföretaget, cirka 75.700.000 PC sålda enheter över hela världen under det fjärde kvartalet 2015 – en 8,3 procentig minskning jämfört med samma kvartal föregående år.

Semester försäljning hade en begränsad effekt på PC-försäljningen i USA marknaden “, skrev Gartner chefsanalytiker Mikako Kitagawa, i tisdagens rapport.” Till skillnad från 2014 semester försäljning, fanns det inte många semester mega erbjudanden för bärbara datorer, särskilt i värdesegment. Samtidigt, konsumenternas intresse flyttats till andra hemelektronik såsom TV och wearables.

Gartner klassificerar PC resultat att överbrygga skrivbordsbaserade datorer, bärbara datorer och ultramobile premium enheter.

Kitagawa läggas till i sin analys att “bärbara datorer var från toppen önskelista julklappar.”

För 2015 totala globala leveranser uppgick 288,7 miljoner enheter, vilket motsvarar en minskning på cirka åtta procent jämfört med samma period i år.

I likhet med vad tech industrin anhängare har sett på företagens vinstrapporter under det senaste året, Gartners analytiker tillskrivas en del av problemet till devalveringar jämfört med en starkare US-dollar.

Påpeka att detta var också den femte kvartalet i rad för den globala PC-svacka, Kitagawa konstateras i rapporten att valutan skiftar särskilt drabbade transporter i Japan samt marknader i Latinamerika, Europa, Afrika och Mellanöstern.

Holiday försäljningen inte ökar den totala PC-leveranser, antyder förändringar i konsumenternas PC köpbeteende “, skrev Kitagawa.” På affärssidan, Windows 10 i allmänhet fått positiva recensioner, men som väntat, Windows 10 migration var mindre under det fjärde kvartalet så många organisationer hade precis börjat sin testperiod.

Men även om Gartner fortfarande skrivit negativa utsikter för PC-leveranser under loppet av 2016 – en fortsatt nedgång på en procent – analytiker föreslog det kan vara tecken på återhämtning i slutet av året.

Tittar närmare på säljarens leaderboard förblir Lenovo i topp med 20,3 procent av kakan trots att se sina PC transporter minskar över hela världen för tredje raka kvartalet. Gartner strök bättre resultat i Nordamerika, vilket motverkade nedgången i hela EMEA-regionen, Latinamerika och Japan.

State fortsätter Hewlett-Packard att leda även bland företags split i början av november som inhemska leveranser uppgick till 16,9 miljoner enheter, en 3,1 procent nedgång årligen.

HP var bogserade av Dell, Apple, Lenovo och Asus, respektive.

UPPDATERING: IDC följde med sina egna beräknade resultat, också avslöjar en jämfört med samma period år nedgång – om än en något brantare dyk på 10,6 procent.

undersökning

iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, iPhone, A10 Fusion: Silicon driver Apples nya iPhone 7 och iPhone 7 Plus

Medan IDC analytiker betonade semester kvartalet var märkbart bättre än föregående kvartal för globala leveranser, den tidigare nämnda 10,3 procent nedgång var den största årliga nedgången i historien, besting 9,3 procent nedgång i 2013.

Sammantaget IDC knuten 2015 som det första året för att bevittna mindre än 300 miljoner sålda enheter världen sedan 2008.

Diagram via Gartner

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

A10 Fusion: Kisel driver Apples nya iPhone 7 och iPhone 7 Plus