Indiens Micromax blir nedslagen av den kinesiska

I en ålder av globaliserade varumärken dominerar marknaden, var bestigningen av Micromax en mycket berömd historia. Här var ett lokalt företag i en högoktanig, ultra konkurrenskraftig industri tar på super-tungviktare som Samsung med lätthet och dominerar den lokala marknaden för smartphones.

Micromax var mycket mer än bara en framgångsrik telefonbolag. Det personifierade den nya Indien, uppvakta höft ungdomar med prisvärda enheter sörjt för dem, med ingen annan än Mr Hugh “Wolverine” Jackman som deras varumärke ambassadör. Även så långt tillbaka som för två år sedan, var det ingen som gör detta så framgångsrikt som Micromax. Företaget hade också fräckheten att sprida sina vingar till andra delar av världen – att bli den tredje största telefonbolag i Ryssland på bara två år, till exempel.

Allt som nu verkar en avlägsen dröm. I nästan ett år, har Micromax marknadsandel i smartphones rasade från en frisk 22 procent (vid sin topp i slutet av 2014 där det faktiskt skuggan Samsung, enligt vissa analytiker, att bli den största telefontillverkare i Indien) till en häpnadsväckande låg på 13 procent, enligt forskning klädsel IDC. Detta medför att en bestämd logotypen för en “punch”, resultatet av en crowdsourced branding övning för några år sedan, till en grymt skämt snarare än en metafor för sin offensiv framgång.

Detta är inte vad som borde ha hänt med den ledande indiska smartphone maker, som även i den hetaste marknaden för smartphones i världen där transporter har skyhöga – med 29% till 103 miljoner enheter förra året jämfört med 2014. Men i stället för att flyga off hyllor, Micromax s telefon försäljning faktiskt sjönk 12 procent under det sista kvartalet 2015, medan sektorn växte 15,4 procent. Det är det enda varumärket i Indien att lida smälek av en nedgång i tillväxten på ett fräsande marknad.

Kinesiska varumärken såsom Gionee och Oppo har förstört Micromax marknadsandel

Så varför Micromax förlora sin punch?

“Vad de indiska varumärken gjorde att de globala varumärkena för två år sedan, är kinesiska telefon beslutsfattare gör indiska varumärken nu, och under nästa år ser vi en enorm konkurrens för Micromax och andra indiska smartphone beslutsfattare”, säger Tarun Pathak, analytiker på Kontrapunkt Forskning i New Delhi, i Mint tidningsartikel.

Den grymma ironin för Micromax är att samma kinesiska företag som tillverkade Micromax s enheter såsom Gionee och Oppo nu är fast förankrade i Indien, och deras telefoner alltmer attraktiva alternativ till indianer till nackdel för Micromax modeller.

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning,? Koreas Minkonet sätter infödda objektannonser ovanpå sin VR streamingtjänst, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Enligt IDC, kinesiska varumärken dominerar tillsammans en häpnadsväckande 22 procent av marknaden, upp från 12 procent för bara ett år sedan. Om rock-bottom priser inte var nog av en morot för att värde besatt indianer, ökade en no-hold preskriberats media angrepp öden de kinesiska företagen. Tydligen, fyra kinesiska företag – Vivo, OPPO, Gionee och LeEco – tillbringade tillsammans 55 procent av 1200 crore rupier ($ 200 miljoner) skalade förra året för reklamsmartphones i Indien. Avmattningen i den kinesiska smartphone marknaden innebar ännu mer av en rörelsekapital absolut nödvändigt att försöka behärska den indiska marknaden.

Lenovo är den andra stora framgång i Indien, med värdefull andel från Micromax genom att gå från en 0,6 procents andel i 2014 till svindlande 10 procent, mycket tack vare tack vare den fenomenala framgången för sin Moto raden av telefoner. Kinesiska företag har också aggressivt utnyttja e-handel kanaler såsom Amazon och Flipkart i prygel sina telefoner och nå ballong kategorin handlar på nätet snarare än att förlita sig på försäljningsställen som Micromax gör.

Rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Naturligtvis, enligt nyhetsinslag Micromax hjälpte inte deras sak genom att inte kunna attrahera finansiering när det mest behövde det, bland annat underlåta att landa stora fiskar såsom Alibaba (som var intresserade av att plocka upp en 20 procent av aktierna för 1,2 $ miljarder) enligt uppgift på grund av oklara tillväxtplaner.

Detta innebär att dess plan att flytta sin FoU och design funktioner in-house – något Micromax i högsta grad behövs för att klyva sig från Kina, spara pengar och förbättra time-to-market – kapsejsade. Och sedan, avslutar förra veckan dess VD Vineet Taneja.

För Micromax att vända sina oväntat dystra öden, måste det sätta i starkt ledarskap som kan hålla ett öga på kvalitetskontroll och kundservice samt skulptera en tydlig agenda för framtiden, särskilt i en miljö av onda konkurrens. Även de varumärken som har gjort väl har gjort det med ett fåtal produkter – kanske Micromax s svindlande line up har visat sig vara mer av en skuld än något annat.

Slutligen, i en tid där smartphones är fler och fler billiga råvaror och varje Android ser ut och känns som den andre, du måste arbeta mycket hårt för att skilja dig. Engineering en räddningslagen med en ny produktidentitet kommer att ta att göra.

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell