Microsoft måste passa Windows 10 med en datainsamling “strömbrytare”

OK, låt oss se om det är möjligt att ha en rationell diskussion om hur Windows 10 samlar telemetri data utan Microsoft fans hävdar att detta är alla FUD eller haters kallar detta ett privatliv katastrof.

En video tur av mina favorit verktyg för att bygga och reparera datorer och elektroniska apparater, Windows 10 tillväxt trög som Windows 7 / 8.x användare hålla fast vid sin OS, Fix Windows 10 problem med FixWin för Windows 10, Inaktivera Windows 10 Start-menyn annonser, datorn fastnat i Windows 10 “boka om eller uppgradera nu” limbo? Här är en fix, Windows 10 uppgradering nags bli mer aggressiv, erbjuder ingen opt-out

Låt oss börja med fakta. Med Windows 10 Microsoft har infört en policy där insamling av data från datorer som kör operativsystemet, data som de kallar telemetri, är obligatorisk. En del av del tillåts att köra Windows 10 lämna dessa data över till Microsoft.

Inga ifs, inga men.

Var får folk komma med dessa galna idéer?

Enligt Microsofts Corporate Vice President Joe Belfiore, måste företaget denna information för att förbättra den totala upplevelsen för alla som använder operativsystemet.

“Och när det gäller att veta att vårt system som vi har skapat kraschar, eller har allvarliga prestandaproblem, ser vi det som så bra för ekosystemet, och så inte en fråga om personlig integritet, som i dag samlar vi att data så att vi gör den erfarenheten bättre för alla “, sade han under en intervju.

Och i de fall där vi inte har tillhandahållit alternativ “Belfiore fortsatte med att säga,” vi känner att dessa saker har att göra med hälsa i systemet, och inte personlig information eller inte relaterade till privatliv.

Så, är summan av kardemumman att Microsoft vill att detta telemetri, och om du använder Windows 10 du inte får något att säga till om du överlämna den eller inte. Tja, det är inte helt sant, eftersom Windows 10 Enterprise användare kan inaktivera alla data – inklusive telemetri uppgifter – från att skickas tillbaka till Microsoft. Men den genomsnittliga Joe kunden inte får något att säga i frågan.

Är problemet att Microsoft vill samla telemetri för att göra Windows bättre? Nej, är det inte. Telemetri är viktigt eftersom det ger Microsoft en inblick i hur människor interagerar med Windows och hur saker går fel, och en mekanism för att samla in sådana uppgifter har byggts in Windows sedan Windows XP (ja, även din dyrbara Windows XP kan samla in och skicka telemetri tillbaka Microsoft). Skillnaden med Windows 10 är att precis som med uppdateringar, Microsoft tar en hårdhänt inställning och inte ger användarna någon kontroll över processen. Det är en “vi vet bäst” tillvägagångssätt som gränsar till tar sig friheter.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Cloud, Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner; Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Nu förstår jag att genom att ge användarna möjlighet att välja ut från att skicka tillbaka telemetri Microsoft kommer att minska på mängden data som kan samla, vilket i sin tur minskat mängden av data för att ge Windows bättre, men är det verkligen värt att komma in i en skadlig offentliga bråk med användare över, särskilt när det är i förhållande till användardata och privatliv? Dubbelt så när det är på en sådan kritisk tid i Windows 10 livscykel. Och vara i inget tvivel om att när det gäller överföring av data från användarens dator till en tredje part – även om uppgifterna anonymiseras och innehåller inget annat än tekniskt fikonspråk i samband med systemet hälsa – detta kommer att vara en sekretessproblem.

Samla in data från system och inte ger folk som sitter mellan tangentbordet och stolen möjlighet att välja ut skulle alltid ha höjt ett ögonbryn, men i det här inlägget-Snowden värld ser särskilt skumma.

Chefer i Redmond fångades handfallen efter sommarens Windows 10 lansering av avgifter som det nya operativsystemet är spionerar på kunder. Flera nya rapporter för konsumenter och IT-proffs idag syftar till att förklara varför dessa anklagelser är ogrundade.

Är dessa data verkligen värt priset Microsoft måste betala för att samla in det med våld?

Jag vill göra det klart att jag inte på något sätt antyder att Microsoft gör något skändlig med telemetri data. Teorierna Crackpot att det är en data bakdörr och Microsoft lämnar dessa uppgifter till NSA / FBI / fat människor är just det – teorier TOKSTOLLE. Men Microsoft behöver uppskatta och acceptera att inte en vecka går där det inte finns några uppgifter skräckhistoria i rubrikerna, och det gör människor förståeligt nervös.

Microsoft måste arbeta på att få människor entusiastiska över Windows 10, inte stark beväpna dem eller generera ammunition för haters (eller, för den delen, konkurrenter).

Komma ur den här röran är enkelt. Här är tre enkla steg för Microsoft

Så, är det något som Windows 10 användare kan göra om de vill bromsa Microsofts skördedata från sin dator? Nåväl, det finns verktyg från tredje part som kan konfigurera systemet så att det inte skicka data tillbaka till Microsoft. Problemet är att du försöker lösa ett sekretess problemet genom att installera slumpmässig programvara från tredje part på datorn, vilket känns knapphändig i bästa fall.

Årsdagen Update till Windows 10, version 1607, har rullat ut under de senaste veckorna, och några tidiga upplever problem. Här är Ed Bott guide till några specifika fixar för kända problem tillsammans med beprövade felsökningsverktyg och tekniker.

Detta görs allt sketchier av det faktum att en del av Windows 10 sekretessverktyg installera adware på systemet. Jag föreslår att du inte installera dessa på ditt system, och som alltid, vara vaksamma.

Det finns en bra lista över Windows 10 integritet verktyg som finns på Ghacks, men om du skulle fråga mig för en rekommendation så min röst skulle vara för Spybot Anti-Beacon från skaparna av Spybot Search & Destroy, en populär anti-spyware program för Windows . Verktyget är enkelt att använda, inte pracka annonser på ditt system, och är skriven av människor som har en bakgrund i att hålla Windows-system ren.

Måste man göra detta? Nej, men om du känner starkt nog om denna fråga att vilja göra något åt ​​det då det med hjälp av verktyg från tredje part för att modifiera operativsystemet eller ingenting (eller inte använda Windows 10, antar jag).

Ed Bott

mer Ed Bott

Bygg en Windows 10 dator för $ 495 (galleri), SE FULL GALLERI, 1 – 5 av 7, NÄSTA, PREV

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela