Microsoft Ström BI: En rapport kort

Jag har arbetat med Microsoft BI sedan starten i slutet av 1990-talet. Jag tjänade på BI Partner Advisory Council Microsofts ca 5 år. Jag har kört, eller hjälpt springa, konsulttjänster butiker som ägnar sig åt ett stort antal projekt med MS BI-teknik. Jag är också en Microsoft Data Platform MVP. Med detta i åtanke, kommer jag att fokusera på Microsoft Data Technologies mer avsiktligt (men inte uteslutande) i denna och kommande inlägg.

En författar klient för Mac-användare (eller åtminstone en webbklient som har full paritet med Windows-ström BI skrivbordet), bättre integration av den tidigare ström Query i ström BI skrivbordet, en konsumtion klient för Android tabletter (eller tillsats av touch-vänlighet och reaktiv rendering på webbklienten), mer inbyggda visualiseringar, och en bättre story runt 3: e parts, anpassade visualiseringar, som kan vara instabil ibland, Förlängning av “DirectQuery” -läge (där frågor till datamodellen är delegeras till back-end datakälla i realtid) till flera datakällor, rationalisering av Microsofts fyra rapporttyper (Ström BI rapporter SQL Server Reporting Services sidnumrerad rapporter, SSRS mobila rapporter och Excel-rapporter) och en tydlig historia runt deras tillgänglighet både den lokala och i molnet

Även med det ganska obestridliga partiskhet i min bakgrund, och med hopp om att gå med det, jag har aldrig riktigt tänkt att Power BI, Microsofts senaste razzia i BI världen, skulle få ett starkt fotfäste. Och jag verkligen aldrig trott att det skulle få drag den har idag, läs även:. Microsofts stora uppgifter strategi: demokrati, in-memory, och molnet, läs även: Microsoft lanserar Ström BI för Office 365, läs även: Microsoft driver BI befogenheter väg till GA

Historien om Power BI världen, del ett, Ström BI började livet som en serie av Excel-tillägg som så småningom kom att kallas Ström Pivot, Power View, Ström Karta och Power Query. Power View manifest också en Sharepoint tillägg, sy allt detta tillsammans med Office 365 får Microsoft att bunta ihop det som ett moln erbjudande, som utgjorde version 1 Power BI.

Men det ragtag hänvändelse saker ganska clunky och ganska dyra. Som jag förklarade för webbplatsens Mary Jo Foley när hon täckte Power BI 1,0 prissättning tillkännagivande två och ett halvt år sedan, gjorde denna ström BI pris nästan lika mycket som, och i vissa fall till och med dyrare än Tableau molnerbjudande – känd som tableau Online, även om tableau var (och är) en etablerad, mycket populär lösning för BI och data upptäckt.

Anledning att vara glad: del två; Vid en viss punkt beslutade Microsoft att starta ström BI, och ändra paketering och prissättning strategi betydligt. Beroenden på Excel, Sharepoint och Office 365 togs bort. En freemium prissättningsmodell användes, med den betalda nivå toppning ut på endast $ 10 / användare / månad (den $ 20- $ 52 / användare / månad inledande prissättning för Power BI 1,0 kontra). Mobila klienter har utvecklats inte bara för marknadsandelar-utmanade Windows Phone, men för iPhone, iPad och Android-telefoner också.

James Phillips, en av grundarna av NoSQL pionjär Couchbase, rekryterades till Microsoft och i uppdrag av Power BI portfölj, bland andra. Samtidigt Ariel Netz, en av de grundande Microsoft BI ingenjörer, tog en ledande roll i att bygga ström BI Desktop. En annan ursprungliga rollinnehavare, Amir Netz, Microsoft Technical Fellow (och, ja, Ariel bror) var en drivande kraft bakom Ström BI och Power View, så härstamningen är ganska definitivt. (Amir s demos av Power View beta manifestation, “Crescent”, var legendarisk.)

Data! Getcha data här,! Nu driver BI ansluts till en svindlande mängd datakällor. Dessa inkluderar ett stort antal webbtjänster API, inte bara för webbplatser / tjänster som Salesforce, SPCS och Marketo men även sånt GitHub, Zendesk och Twilio. Uppdateringar släpps ungefär var tredje vecka – en stor övergång från en kadens som används för att samordnas med släppcykler SQL Server och Office.

Moral verkar mycket hög. Och om från IoT startups, konsultpartner eller ISV, tredje part antagande är också hög. Microsoft är i detta spel att tävla, och det gör intryck. Så mycket så att i efterdyningarna av 5 februari i år, föll dagen Tableau aktiekurs nästan 50% i värde, vissa citerade Ström BI som en bakomliggande orsak.

Tillbaka till arbetet, den sista biten är överdrift men. Först ut, några av bröderna Netz “tidigare Microsoft kollegor är i VP positioner på tablån (och Qlik, AtScale och IBM) nu, och de är ingenting om inte överväldigande. För det andra, har Power BI laget mer läxor att göra. Bland saker på sin lista

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Jag vet för ett faktum att Microsoft arbetar på flera av dessa att göra talet. Och med kadens snabb frisättning jag redan diskuterat, bör konkurrenter vara på tårna.

Vägen till molnet är genom analys, kan Microsoft verkligen tillskansa sig lik av tablån och Qlik? Är det ens vill? Min ta: Microsoft vill köra fler kunder till fler tjänster på deras moln (s), och de vill vara i framkant av data, analys och artificiell intelligens. I den mån att Power BI hjälper Redmond kraft fram till den positionen, är det en framgång i ögonen på Satya Nadella och hans ledningsgrupp.

Jag är nöjd (och uppskattande av lyx) att vänta och se vad som händer härnäst och vilka innovationer från kommer från Microsofts konkurrenter som följd. Det finns ingen tvekan om att spelet är på, och att allas spelnivå är mycket hög.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor