Nokia stämmer HTC, RIM, Viewsonic i världspatent bråk

Nokia lanserar idag en massiv patent attack mot två av sina främsta smartphone rivaler, HTC och Research in Motion, och tar en hårt slag på TV tillverkare Viewsonic i processen.

Som ett led i arbetet med att “skydda sina innovationer och immateriella rättigheter”, har Nokia avfyrade nära ett dussin klagomål till regionala domstolar i USA och Tyskland, samt att skicka en i riktning mot US International Trade Commission (ITC).

Ett uttalande från Nokia sa att det har “licensierat våra normer väsentliga patent till mer än 40 företag”, men HTC är Research in Motion, och Viewsonic inte spelar boll, sade företaget.

Företaget sade 45 patent är inblandade i en eller flera av fallen. Det sade patent är anständighet teknik teknik som omfattar både hårdvara och mjukvarufunktioner, och är inte branschstandard patent.

Specifikt Nokia sade patent avser “ansökan butiker, multitasking, navigering, samtalsmeddelande display, dynamiska menyer, datakryptering och hämtning av e-postbilagor på en mobil enhet.”

FOSS Patent författaren Florian Mueller har hela listan med patent, både USA och Europa registrerade patent.

Även Nokia föredrar att “undvika tvister”, var man tvungen att “lämna dessa åtgärder att avsluta obehörig användning av våra egna innovationer och teknik, som inte har varit allmänt licensierade.

Det finns 11 olika fall i fyra domstolar runt om i världen, och ett fall till USA International Trade Commission.

Nokia har lämnat in ett klagomål baserat på 9 patent till amerikanska International Trade Commission mot HTC, tros vara den allvarligaste av alla nämnda fall. HTC verkar vara det främsta målet för Nokia som fall spred sig till varje domstol noterades.

Nokia har också lämnat in kostymer mot HTC och Viewsonic i USA tingsrätt Delaware i förhållande till ytterligare 9 patent och 15 patent respektive

Två separata fall mot HTC och RIM har lämnats in i den tyska regionala domstolen i Düsseldorf.

Dessutom, alla tre av de nämnda företagen att bli stämd i Tysklands regionala domstolar i Mannheim och München, totalt antalet fall till knappt ett dussin.

Vi kommer inte att tolerera otillåten användning av våra uppfinningar “, avslutar Louise Pentland, chefsjurist på Nokia.

Nokia “arbetar på” tablet räknar Windows 8 stöd, Nokias Elop: Lumia “faktiska försäljningen har varit blandade, Nokia förlorar globala mobiltelefon leder till Samsung för första gången sedan 1998, Nokia nämner 45 patent i stämningar mot HTC, RIM, Viewsonic

Nokia har tagit en baksätet på de pågående patentkrig, draghjälp av Apple vs Samsung tvist som “firade” sitt ett-årsjubileum i april.

Som systersajt denna webbplats anteckningar, trots Nokia som är föremål för ett stort antal patent kostymer, Nokia och Apple gick framåt på en uppgörelse som såg iPhone Maker licens ett stort antal patent från Nokia.

Två år före avtalet Nokia stämde Apple för patentintrång.

Den finska smartphone jätte förlorade nyligen den globala mobiltelefon ledningen för första gången sedan 1998, enligt IHS iSuppli data märkning företaget nedgång under de senaste åren i ansiktet av konkurrenter. Det enda Nokia har fortfarande sina patent, och övergången till hoppa in i striden markerar hur desperat företaget har blivit.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Image krediterar:.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor