Internetleverantörer håller på NBN Co kontrakt

National Broadband Network Company (NBN Co) har fattat sitt slutliga grossistbredbandsavtal (WBA), men Internetleverantörer håller fortfarande på att underteckna på den prickade linjen.

WBA dokumentet beskrivs de typer av produkter och tjänster som tjänsteleverantörer detaljhandeln kan komma på NBN, liksom villkoren för dessa tjänster. NBN Co har arbetat på dokumentet i över ett år i samråd med branschen. Det har varit fem iterationer av WBA, med den senaste versionen förkortning av avtalet till ett år. Emellertid har NBN Co nu meddelat att dokumentet släpptes igår blir den slutliga versionen.

Enligt NBN Co, innehåller den här versionen nya mål servicenivå och en ny drifthandboken. NBN Co chef för produktutveckling och industri engagemang, Jim Hassell, sade att företaget trodde att det var en hel del för branschen och konsumenterna.

“Partibredbandsavtal skapar en rimlig balans mellan våra kunders behov av säkerhet och flexibilitet vi behöver, bland annat för att rymma ytterligare lagkrav” Hassell sade i ett uttalande.

Men internetleverantörer verkar vara långt ifrån nöjd med tillkännagivandet. iiNet främsta reglerande officer, Steve Dalby, berättade webbplatsen Australien som iiNet hade fortfarande oro över NBN Co inte villiga att acceptera ansvar för nätverksfel, och att NBN Co hade blivit en “sann sittande” genom att anta det “take it or leave it” närma med slutdokumentet.

“Det tillåter inte ACCC eller tillsyn, tar inget ansvar för [kundservice garanti], vårdslöshet eller nätverksfel”, sade han.

Vi har diskuterat och dokumenterat dessa och andra frågor med NBN Co och det verkar ha varit ett slöseri med andetag. Vissheten att de erbjuder är att de kommer att göra väldigt lite för att producera det, “tillade han.” Vi kommer inte att underteckna det.

Optus “chef för samtrafik och ekonomisk reglering, Andrew Sheridan, hade liknande oro över service assurance nivåer, och sa att det låg om att NBN Co hade för avsikt att gå vidare med WBA i denna form utan att ta itu med alla branschens oro.

“Även om vissa framsteg har gjorts, kvarstår det en besvikelse att ett antal väsentliga problem, såsom regulatoriska tillsyn och service assurance nivåerna fortfarande inte har tagits upp tillräckligt i dokumentet släpps idag”, sade han.

“En grundläggande del av NBN policy är att NBN Co att hårt reglerad. Som det står WBA rör sig bort från detta åtagande och syftar till att begränsa roll ACCC”, sade han.

Interncarrier Relations Manager, John Lindsay, sade att ISP fortfarande förhandlar med NBN Co över avtalet, och Telstra sa att det granskade dokumentet och skulle diskutera eventuella problem med NBN Co

NBN Co sade att det planerar att fortsätta att samråda med industrin om WBA medan ACCC överväger särskild tillgång företaget (SAU) som fastställer regelverket för NBN prissättning under de kommande 30 åren. NBN Co sa kan göras ändringar i dokumentet för att anpassa den till den SAU som accepteras av ACCC.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata