Prissänkningar, Wi-Fi tippad som ett alternativ till roamingförordningen

Australiens tre största operatörer har argumenterat mot behovet av reglering för global roaming av mobila tjänster mellan Australien och Nya Zeeland, med alla hävdade att industrin har lyft sitt spel sedan tidigare Labor federala regeringen först planer på att slå ner på roamingavgifter i 2012.

Argumenten kom i inlagor till ministeriet för kommunikation på ett lagförslag beredd att ge regeringen befogenhet att reglera, och mössa, priserna på roamingtjänster mellan Australien och Nya Zeeland.

Alla tre operatörer stod fast att marknaden hade förbättrats under de senaste tre åren, och ifrågasatte behovet av att reglera av priserna turister betalar när du besöker Australien och Nya Zeeland med tanke på de förändringar, särskilt i en tid då den nya koalitionsregeringen har sagt att det kommer att fokusera på avreglering och minskad byråkrati som en del av sin första term agenda.

Telstra betonade i sin inlaga (PDF) att det nyligen har minskat kostnaden för Telstra kunder som använder den mobila tjänsten utomlands i ett antal platser, liksom varningar för kunder som en del av den nya industri roaming standard. Utöver sina egna ändringar prissättning, Telstra påpekade också dragen på marknaden genom sina konkurrenter Optus och Vodafone att sänka priserna som ett bevis på att marknaden var att lösa roaming chockräkningar.

“Om den lämnas ifred för att arbeta igenom dessa frågor [det] kommer att leda till ännu mer konkurrenskraftiga resultat än vad som redan uppnåtts på egen hand utan nya prisregleringar”, säger Telstra.

Dessutom noterade Telstra att kundanvändning av Telstra mobildata utomlands hade förblivit stabil, medan antalet samtal kunder gjorde hade minskat, vilket tyder på att den telco att fler kunder byter till over-the-top (OTT) program som Skype, eller WhatsApp och ansluter via Wi-Fi-nätverk.

“I kombination med OTT VoIP-applikationer, har den ökade tillgången på gratis Wi-Fi blivit ett substitut för röst, SMS och data IMR tjänster”, säger Telstra.

Optus sa (PDF) de föreslagna ändringarna skulle “innebära en nivå av reglerande priskontroll aldrig tidigare sett i en konkurrenskraftig industri”, och medan Optus stöds lock på grossistpriser regleras på bilateral basis, sade företaget att det inte stödja detaljhandeln prissättning mössor.

“Det finns ingen anledning för prisreglering inom en effektiv konkurrensutsatt marknad”, säger Optus.

Den SingTel dotterbolag sade också att kostnaderna för regeringens förslag efterlevnad skulle vara 50 gånger de antaganden som gjorts av Department of Communications.

Vodafone (PDF) sade att lagförslaget var “ett av de viktigaste exemplen på lagstiftningsräck som kan drabba den australiska telekombranschen under de senaste minne”.

“Den föreslagna lagstiftningen är som att använda en slägga för att köra i en spik. Det är otymplig och överdriven, föreslå åtgärder långt utanför ramen för frågor som tas upp i institutionens gemensamma utrednings med Nya Zeelands Ministry of Business, innovation och sysselsättning”, sade Vodafone.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst

I korthet lagförslaget skulle leda till besvärliga, dyra byråkrati vid en tidpunkt då vi är välkomna regeringens satsning på att lyfta den administrativa bördan som inte levererar några påvisbara fördelar för konsumenterna.

Vodafone varnade för att om Nya Zeeland operatörer tvingas ta ut inhemska priserna för roaming i Australien, och de var lägre än kostnaderna för att köpa från en australisk detaljhandel mobiloperatör, då detta kan leda till ett inflöde av SIM från Nya Zeeland till Australien där kostnad för konsumenten skulle vara lägre för dem att ströva då det skulle vara att köpa ett SIM i Australien.

Australian Communications Consumer Action Network (ACCAN) sa (PDF) man överens om att priserna för roaming hade förbättrats sedan diskussionen först startade i 2012, men sade att priserna var fortfarande alltför hög, och den australiska konkurrens- och konsument kommissionen (ACCC) bör har befogenhet att utreda och ingripa vid behov på priserna för mobila roamingtjänster mellan Australien och Nya Zeeland.

Regeringen har upphört att acceptera bidrag på lagförslag, men har sagt att eventuella priskontroll som genomförs av ACCC först skulle kräva att ACCC att genomföra ett offentligt samråd innan kontrollerna träder i kraft.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga