LTE, obegränsad data, och tabletter: Kan tyska operatörer göra 4G lön?

För inte så länge sedan, gjorde nästan en av två tyska mobila användare inte ens vet vad LTE var. Men efter omfattande, infrastrukturinvesteringar, hastigheten ökar och marknadsföring av Tysklands mobiloperatörer, de flesta användare är nu medvetna om teknik och skulle anta det – även om de inte är så angelägna om att betala för det.

4G eller inte 4G? Det är Branding, T-Mobile erbjuder gratis uppgifter och $ 0 ned på nya Apple iPad modeller, Firefox OS-telefoner kommer i Tyskland

“Tyskarna är inte ovilliga att ta LTE, men de är ganska tveksamma jämfört med andra att betala för det”, säger Klaus Böhm, Deloitte Consulting chef för teknik, media och telekommunikation i Tyskland. Deloitte nyligen avslutat en studie, som såg på mobil konsumentbeteende människor i över 20 länder över hela världen, inklusive Tyskland samt Storbritannien och Frankrike, Ryssland och USA, bland andra.

Böhm säger att tyska smartphone-användare är helt medveten om LTE och dess fördelar, men att det för många, att beslutet att anta det kommer helt enkelt ner till kostnaden.

Alcatel One Touch Fire nu på väg till Deutsche Telekoms Congstar varumärke.

“Tyskarna är villiga att använda LTE och LTE infrastruktur kommer att lyckas här i Tyskland, men nätoperatörerna kommer inte att lyckas i merförsäljning från 3G till LTE”, säger Böhm.

I själva verket, Tyskland var tidigt ute med LTE – regulatorer i landet såg det som ett bra sätt att komplettera begränsad bredband på landsbygden delar av landet, och transportörer började rulla ut tjänsten för detta ändamål i slutet av 2010. På grund av dessa ursprungliga villkoren för tidig lansering “upptaget kommer att bli relativt långsam, om man jämför med den ursprungliga satsen av upptag i Storbritannien, där det lanserades på en helt annan grund”, säger Rosalind Craven, senior analytiker på IDC .

I själva verket började mobiloperatörer att erbjuda LTE-kompatibla smartphones under 2012, vilket innebär att de tyska mobilanvändare har inte haft så mycket tid att anta tjänsten – särskilt eftersom tyskar tenderar att vara lite långsammare att byta ut sina gamla, icke-LTE-telefoner än mobilanvändare i en del andra länder.

“Det är en generalisering göras att tyska konsumenter är lite mer försiktig och försiktig, och så förnyelsecykeln har varit lite långsammare än på andra marknader i Europa”, säger Craven.

Däremot försiktighet inte förklara allt.

Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

I själva verket, enligt den senaste Deloitte rapporten, en majoritet av de nuvarande LTE-användare i Tyskland faktiskt inte betala extra för 4G, men antingen hävdvunna i den, eller fick tjänsten genom kampanjer eller genom att förhandla med sina mobiloperatörer. Många tyska smartphone-användare, det verkar, inte är villiga att betala extra för LTE – åtminstone inte ännu.

När det gäller dagens smartphone plan alternativ i landet, är den främsta försäljningsargument för LTE anslutning naturligtvis ökad hastighet jämfört med 3G. Till exempel, för sina 3G-paket, Vodafone annonserar hastigheter upp till 7,2 Mbps, medan dess annonserade hastigheter på LTE planer börjar på 21.6Mbps vid en extra kostnad på € 10 per månad.

En främsta anledningen till att smartphone-användare i Tyskland är mindre villiga att betala extra € 10 (eller mer) för LTE paket kan vara det sätt på vilket mobiloperatörer introducerade tekniken. I andra länder där LTE har lanserats, mobiloperatörer ofta skapat rena pauser mellan 3G planer och deras LTE medel – i praktiken tvingar kunderna att betala extra för tjänsten om de ville det – snarare än att lägga till det befintliga avtal genom kampanjer, som var gjort för många tyska smartphone-användare.

Eller kan det vara så att många mobilanvändare i Tyskland är helt enkelt nöjd med de hastigheter landets nuvarande 3G-nät, och ser inget behov av snabbare service, åtminstone jämfört med användare i andra länder.

De tyska operatörerna har varit ganska aggressiva i att uppgradera sina 3G, så att tjänsten är ganska bra “, säger IDC: s Craven.” I vissa andra marknader, har operatörerna varit slags trög i att uppgradera till den senaste 3G-teknik som ger bättre hastighet.

I vilket fall som helst, det förmodligen inte kommer att vara förrän i slutet av 2013 till en tydlig bild av LTE utnyttjandegraden i landet framträder. Vid den tiden, “jag kan förvänta Tyskland att vara lite långsammare än vissa andra marknader, men jag skulle inte förväntar sig en betydande eftersläpning”, sade hon.

Oavsett om de är på 3G eller LTE, många konsumenter över hela världen vill planer som erbjuder obegränsad data, men bärare är i allmänhet inte villig – eller inte kan – för att ge dem.

Detta är lite mer komplicerat i Tyskland, där i det förflutna, en del mobiloperatörer tenderade att marknadsdata planer som “obegränsad”, trots att de skulle omfatta mössor där en gång användare nått en viss tröskel, deras hastigheter strypt, ofta kraftigt. Detta missförstånd kan ha lämnat vissa mobilanvändare i landet förvirrad – eller ens otillfredsställda – som bärare slutade branding dessa planer som “obegränsad”.

Faktum är att i den senaste Deloitte rapporten över 40 procent av de svarande som hade data planer hade ingen aning om hur mycket data som de faktiskt kan använda per månad, och på grund av detta, många sade att de är försiktiga med sin dataanvändning.

Surface 2 och Lumia 2520 behovet av att bevisa det är verkligen en Windows RT tabletten marknaden tillräckligt stor för både Microsoft och Nokia att spela i.

Ett sätt att bärare kunde möta en efterfrågan på mer information – i Tyskland och i andra länder – skulle vara genom att sälja planer som erbjuder obegränsad data för specifika användningsområden eller tillämpningar. Som ett exempel, förra året, Deutsche Telekom samarbetar med Spotify att erbjuda en plan som ingår obegränsad data speciellt för musikströmning via appen. Noterbart är här tjänsten befriad från alla data lock.

Liknande erbjudanden, där användare kan ha obegränsat uppgifter för appar som de använder en hel del, skulle kunna levereras till mobila kontrakt och framgångsrikt säljs till en premie – även om denna typ av arrangemang kommer att hålla upp mot framväxande nätverksneutralitet lagar kommer återstår att se.

I vilket fall som helst, “det finns en enorm potential på den tyska marknaden,” Deloittes Böhm sade vad han kallade “alla-du-kan-app” planer.

Poängen

data planer

I allmänhet har smartphone antagande i Tyskland släpat efter andra länder, men “klyftan stängning”, enligt IDC: s Craven.

Det är inte att tyskarna vägrar att anta smartphones, de är bara lite långsammare i omvandling.

Detsamma kan sägas om landets tablett acceptans, vilket återigen är något lägre än andra länder som USA och Storbritannien. “Vi ser tablett penetration här i Tyskland på en mycket lägre nivå” Deloittes Böhm sade, eftersom de tyska konsumenterna ser tabletter som ett komplement till andra enheter, som smartphones och datorer, snarare än en ersättning för dem.

“Surf är en mycket hälsosam, nischmarknad [i Tyskland], men de kommer aldrig att se de massiva försäljning som på andra marknader”, sade han.

Men var är tabletterna?

Vidare läsning

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien